Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ζορίζονται και τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Οι Ελληνες είναι οι πιο χρεωμένοι μεταξύ των Ευρωπαίων αφού καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, το ενοίκιο για την κατοικία τους. Ερευνα της Eurostat αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί Ελληνες πληρώνουν με καθυστέρηση δάνεια και υποχρεώσεις. Πρόκειται για άλλη μια θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat για το 2016, το 47,9% του πληθυσμού καθυστερεί να πληρώσει υποχρεώσεις και οφειλές όταν στη Βουλγαρία το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 34,2% (περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού), ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε την Κύπρο με ποσοστό 26,6% του πληθυσμού της που καθυστερεί πληρωμές οφειλών και υποχρεώσεων. Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφτηκαν στην Ολλανδία (5%), στην Τσεχία (4,4%) και στη Γερμανία (4,2%).

Το 2016, ένας στους 10 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή το 10,5% είχε καθυστερημένες πληρωμές. Το ποσοστό των πολιτών που είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές για στεγαστικά δάνεια ή πληρωμές ενοικίων διαμορφώθηκε στο 3,5% στην ΕΕ, ενώ τα νοικοκυριά με παιδιά είναι δύο φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση σε σχέση με αυτούς χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι ζοφερή. Το 15,3% του πληθυσμού καθυστερεί την αποπληρωμή ενοικίων ή στεγαστικών, ενώ το αμέσως επόμενο ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερα, στο 8,6%, και αφορά την Κύπρο. Ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία με 5,2%, Ουγγαρία με 5,1%, Φινλανδία με 4,9% και Ιταλία 4,2%.

Αντίθετα, σε επτά κράτη-μέλη το ποσοστό αυτών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν κάτω του 2%, και συγκεκριμένα στην Εσθονία (1,8%), στη Γερμανία (1,6%), στις Ιρλανδία και Λιθουανία (1,4%), Κροατία και Πολωνία (1,3%) και Ρουμανία (0,9%).