Η Ρωσία έχει δεχθεί ότι έγινε μια «απαράδεκτη χειραγώγηση του συστήματος αντι-ντόπινγκ», καθώς και ότι υπήρξε «συστηματικό ντόπινγκ» στη χώρα, σε πρόσφατη επιστολή στον WADA, με την οποία ζητά γι’ ακόμη μία φορά την άρση αποκλεισμού του RUSADA (ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ).

Στην επιστολή αυτή έγινε αναφορά από τον πρόεδρο του WADA, Κρεγκ Ρίντι («ό,τι πιο ενθαρρυντικό είχαμε μέχρι τώρα»), σε συνεδρίαση του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα στο Μόντρεαλ.

«Η σοβαρή κρίση που έπληξε το ρωσικό αθλητισμό προκλήθηκε από την απαράδεκτη χειραγώγηση του ρωσικού

συστήματος αντι-ντόπινγκ και αποκαλύφθηκε από τις έρευνες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του WADA και της ΔΟΕ» αναφέρει η επιστολή που υπέγραψαν ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Πάβελ Κομπλόκοφ, και οι πρόεδροι της Ρωσικής Ολυμπιακής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, και Παραολυμπιακής Επιτροπής, Βλαντιμίρ Λούκιν. Η επιστολή αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «L’Equipe», ενώ έφθασε στην κατοχή και του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP).

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες και θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε αυτό το οργανωμένο σύστημα ντόπινγκ και τα συγκεκριμένα άτομα δεν θα έχουν πλέον ρόλο και επιρροή στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στη Ρωσία» προστίθεται στην επιστολή των Ρώσων αξιωματούχων.

Πάντως, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι οι «πρόσφατες αποφάσεις του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) εγείρουν εύλογες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρέχονται από τον πρώην διευθυντή του εργαστηρίου της Μόσχας», Γκριγκόρι Ροντσένκο, που έχει καταφύγει στις ΗΠΑ και ο οποίος είναι μια από τις κύριες πηγές αποκαλύψεων της έκθεσης ΜακΛάρεν για το ντόπινγκ στη Ρωσία.

Η αναγνώριση από τις ρωσικές αρχές των συμπερασμάτων της έκθεσης ΜακΛάρεν είναι μία από τις τελευταίες δύο προϋποθέσεις που θέτει ο WADA για την άρση αποκλεισμού του Rusada που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να παρέχουν οι ρωσικές αρχές στο προσωπικό του WADA πρόσβαση στο εργαστήριο αντι-ντόπινγκ της Μόσχας, το οποίο ήταν αδύνατο μέχρι τώρα.

Την περασμένη εβδομάδα στο συμβούλιο του WADA υπήρξαν έντονες διαφωνίες για το χειρισμό του ρωσικού θέματος. Η αρμόδια επιτροπή του WADA θα συνεδριάσει στις 14 Ιουνίου για να συζητήσει νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολής των Ρώσων αξιωματούχων.