Η μόνη καθαρή έξοδος η οποία προδιαγράφεται τον ερχόμενο Αύγουστο, θα είναι αυτή από τη φθηνή χρηματοδότηση του ESM, στον βαθμό που οι εξελίξεις στις αγορές δεν επιβάλουν τη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης από την Ελλάδα. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στο οποίο δεσμεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι υπάρχει συμφωνία για πάγωμα στα επίπεδα του 2018 έως το 2022 από το κονδύλι μισθών και τις προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο έως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Χώρια το μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο. Οι δανειστές παίρνουν όλα τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η σημερινή ή οι επόμενες κυβερνήσεις δεν θα παρεκκλίνουν από τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ εξακολουθούν να κρατούν κλειστά χαρτιά για το ακριβές πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και το χρέος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup οι νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκαν στην τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, έδωσαν τη δυνατότητα στον πρόεδρο Σεντένο να κάνει λόγο για «πολύ καλά νέα από την Ελλάδα», δείχνοντας τον δρόμο για έγκαιρη υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων.

Στο μέτωπο του χρέους, πριν από το Eurogroup έγινε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τα γερμανικά βέτο σε επίπεδο Washington Group. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τα βρήκαν. Νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε στείλει το μήνυμα «μην περιμένετε σήμερα τελική συμφωνία».

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ άλλωστε, είχε εκτιμήσει ότι η λύση για το χρέος δεν θα έρθει πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, τονίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.