Tον Μάρτιο του 1896, ο Μαρσέλ Προυστ συνέταξε μια επιστολή προς την πρώτη του αγάπη και μυστικό πάθος, τον διάσημο συνθέτη Ρεϊνάλντο Χαν.

«Θέλω να είσαι εδώ όλη την ώρα, αλλά ως θεός σε μεταμφίεση, τον οποίο δεν θα αναγνώριζε θνητός», έγραφε ο συγγραφέας που θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους διανοούμενος που άσκησαν πολύ μεγάλη επιρροή στον 20ο αι.

Αυτή την εβδομάδα, πολλές από τις επιστολές που αντάλλαξε το ζευγάρι και δεν έχουν ποτέ ως τώρα παρουσιαστεί ενώπιον κοινού βγαίνουν σε δημοπρασία στο Παρίσι μαζί με 70 ακόμη σύνολα αντικείμενων που περιλαμβάνουν λογοτεχνικά χειρόγραφα, βιβλία και επιστολές των πλέον διασήμων συγγραφέων της Γαλλίας.

Το συγκεκριμένο υλικό που μέχρι σήμερα βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας του Προυστ εκτίθεται για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα ενόψει της δημοπρασίας που θα γίνει την Πέμπτη από τον οίκο Sotheby’s.

Ανάμεσα στα περιζήτητα έργα προς πώληση περιλαμβάνονται και τα προσχέδια μερικών από τα σημαντικότερα έργα του συγγραφέα, όπως αποσπάσματα από το «Aναζητώντας τον χαμένο χρόνο», όπου στις υποσημειώσεις περιγράφει τη διαφωνία που είχε με την βρετανό κριτικό τέχνης, Τζον Ράσκιν, όπως και μια σειρά 138 επιστολών του προς τον εκδότη Γκαστόν Γκαλιμάρ που χρονολογούνται από το 1912 έως το 1922, οπότε και ο Μαρσέλ Προυστ πέθανε.