Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού προχώρησε χθες στις 7.30 το απόγευμα η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας χτυπώντας το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην καρδιά της Αθήνας. Η επίθεση ήταν η μαζικότερη μέχρι σήμερα αφού μετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 70 άτομα. Σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, όταν ο αριθμός των μελών της ομάδας κρούσης δεν ξεπερνούσε τα δέκα.

Και το κυριότερο, στη διαδικτυακή ανάρτηση που ακολούθησε την επίθεση υπογράφουν πέρα από τον Ρουβίκωνα, η Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και οι Σύντροφοι / Συντρόφισσες. Μια σύμπραξη δηλαδή αναρχικών ομάδων και συλλογικοτήτων με βασικό κορμό τον Ρουβίκωνα, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι ο Ρουβίκωνας όχι μόνο παραμένει αλώβητος, αλλά γύρω του συσπειρώνονται και άλλες δυνάμεις του αναρχικού χώρου οι οποίες πλέον μετέχουν ενεργά και δυναμικά στις δράσεις του.

Ηδη από τις πρόσφατες επιθέσεις είχε διαφανεί το σχέδιο κλιμάκωσης και αναβάθμισης των χτυπημάτων, που βρίσκει έδαφος στην παντελή αδυναμία της Αστυνομίας να τους εμποδίσει: ευθεία εκτόξευση βαριών απειλών όπως στην περίπτωση του δημάρχου της Τήνου Γιάννη Σιώτου, επιθέσεις κουκουλοφόρων που τα κάνουν γυαλιά – καρφιά με βαριοπούλες σε συμβολαιογραφικό γραφείο. Και στη χθεσινή επίθεση η ΕΛ.ΑΣ. πιάστηκε «αδιάβαστη» από 70 νεαρούς που έδρασαν ανενόχλητοι κάνοντας «περίπατο» στην καρδιά της Αθήνας, ενώ υπήρξαν προειδοποιητικά μηνύματα τα οποία αγνοήθηκαν. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν μια περίεργη ανάρτηση σε προσωπική σελίδα στελέχους: «Μόλις μας έγινε ενημέρωση από τη συνήγορό μας. Ασκήθηκε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης στη Σύρο. Θα δικαστούν οι σύντροφοί μας ξανά. Το μήνυμα ελήφθη και θα απαντηθεί».

Η επίθεση για μια ακόμα φορά έγινε αστραπιαία και αιφνιδιαστικά, ενώ στο δεύτερο όροφο του κτιρίου διεξαγόταν διάσκεψη της Ολομέλειας για το Ασφαλιστικό (νόμος Κατρούγκαλου) η οποία πάντως δεν διακόπηκε. Οι νεαροί χωρισμένοι σε δύο ομάδες πλεύρισαν το αφύλακτο κτίριο και επιτέθηκαν από αριστερά και δεξιά πετώντας μπογιές, σπάζοντας τζάμια και καταστρέφοντας ένα μηχάνημα. Μετά την επίθεση οι δράστες εξαφανίσθηκαν χωρίς να συναντήσουν κανένα απολύτως εμπόδιο.

Στη διαδικτυακή ανάρτηση ανάληψης ευθύνης αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα ότι η «συμβολική επίθεση» έγινε για την «απόφασή του που έκρινε «συνταγματικό» τον νόμο Κατρούγκαλου για μείωση των συντάξεων» και προσθέτουν: «Εμείς δράσαμε για τους γέρους και τις γριές. Τους δικούς μας γέρους και γριές σήμερα, τους εαυτούς μας αύριο. Αυτών η γνώμη μας νοιάζει, των σημερινών και αυριανών γερασμένων αλόγων της τάξης μας».

Η ΝΔ. «Μετά την έφοδο του Ρουβίκωνα ακόμη και στο ΣτΕ δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της Αστυνομίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ που υπογράμμισε:

«Οταν ο δήμαρχος Τήνου μηνύει και συλλαμβάνονται επί τόπου οι Ρουβίκωνες, η ανοχή της δράσης τους από την κυβέρνηση είναι προφανές ότι οφείλεται σε μια κατάπτυστη πολιτική επιλογή που επέφερε απόψε ακόμη και ευθεία απειλή προς τη Δικαιοσύνη».