Η πόλη του Πειραιά υποδέχεται τις «Ημέρες Θάλασσας» από 1η έως και 10 Ιουνίου. Όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, οι «Ημέρες Θάλασσας», είναι ένας θεσμός του Πειραιά, που περιλαμβάνει πλήθος δωρεάν εκδηλώσεων, με επίκεντρο τη θάλασσα, οι οποίες πραγματοποιούνται μετά από συνεργασία του δήμου με φορείς και συλλόγους της πόλης.

«Ξεκινήσαμε το 2015, με αφορμή τον εορτασμό στον Πειραιά της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τότε είχαμε πει ότι επιθυμούσαμε η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός για την πόλη μας και νομίζω ότι αυτό έχει πλέον επιτευχθεί. Είναι μια γιορτή, την οποία έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, συμμετέχοντας ενεργά και με μεράκι, παρόλα τα προβλήματα, παρόλη τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Είναι μια κοινή προσπάθεια, μια συναρπαστική διαδρομή συνεργασίας, συμμετοχής και εξωστρέφειας για τον Πειραιά που όλοι θέλουμε. Έναν Πειραιά που δημιουργεί και ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα. Όλο αυτό το έχουμε επιτύχει όλοι μαζί, ο Δήμος, φορείς της πόλης, σύλλογοι, οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καταστηματάρχες, αθλητικά σωματεία, πολίτες. Όλοι όσοι στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια για την πόλη μας και συμμετέχουν ενεργά με τις ιδέες και την υλοποίηση των εκδηλώσεών τους. Φέτος, λόγω του ότι ο εορτασμός θα είναι δεκαήμερος, οι εκδηλώσεις είναι πιο πολλές από ποτέ. Περιλαμβάνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, ημερίδες, αθλητικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, πάρτυ και πολλές άλλες. Υπάρχουν πολλές νέες εκδηλώσεις αλλά και κάποιες καθιερωμένες πλέον, όπως είναι το street party στην Τρούμπα, το Σάββατο 9 Ιουνίου. Και φέτος, θα έχουμε τη χαρά να έλθει πάλι στον Πειραιά, στη μαρίνα Ζέας, αποκλειστικά για τις Ημέρες Θάλασσας, η Τριήρης «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πλοίο σύμβολο για την ιστορία της πόλης μας, αλλά και η «Νεράιδα το ιστορικό επιβατηγό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό και τώρα λειτουργεί ως πλωτό Μουσείο. Και τα δύο πλοία θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα για το κοινό.Θεωρώ ότι και οι φετινές εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εύχομαι ότι θα προσελκύσουν όχι μόνο τους Πειραιώτες, αλλά και επισκέπτες από όλη την Αττική. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε όμορφες και χαρούμενες στιγμές στην πόλη μας, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να γνωρίσουμε ξανά από την αρχή τις ομορφιές και τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης.

Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι στη διοργάνωση συμμετείχαν 62 φορείς ενώ πραγματοποιήθηκαν 60 εκδηλώσεις, με τους επισκέπτες στις δράσεις να φτάνουν συνολικά τους 32.000.

Από τη μεριά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης, επεσήμανε πως «από την αρχή είδαμε και βλέπουμε σε αυτό τον θεσμό μια δυνατότητα να συνεργαστούν, να γνωριστούν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους οι φορείς και οι ομάδες της πόλης. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί μιλάμε για τον Πειραιά, τη θαλάσσια πρωτεύουσα μιας ναυτικής χώρας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως οι «Ημέρες Θάλασσας» είναι πλέον θεσμός για τον Πειραιά, που προβάλλει την πόλη, κάτι που χρειάζεται ο Πειραιάς, σε μια περίοδο που αναζητά τη σύγχρονη ταυτότητά της και στο επίπεδο του πολιτισμού και του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. «Η σχέση πόλη – θάλασσας είναι δεδομένη, αλλά είναι μια σχέση που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η πόλη δεν μπορεί να αποκοπεί από τη θάλασσα».