Παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του σεβασμιότατου μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, βουλευτών, αυτοδιοικητικών στελεχών και πλήθους εκπροσώπων ποντιακών σωματείων, τελέστηκε το Σάββατο στην Πλατεία Αλεξάνδρας και ειδικότερα στο σημείο όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό μνημείο «Πυρρίχιο Πέταγμα», το οποίο φέρει την υπογραφή του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, η επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα του ποντιακού Ελληνισμού.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και η γενικότερη ανακαίνιση της Πλατείας Αλεξάνδρας, όπου και φιλοξενήθηκε η τελετή μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, χρηματοδοτήθηκαν κατόπιν δωρεάς του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, γεγονός που επισήμανε και ο δήμαρχος Πειραιά στη διάρκεια της ομιλίας του. Επρόκειτο για μια κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική και σημειολογική σημασία από την πλευρά του ηγέτη του Ολυμπιακού, καθώς η μητέρα του, Ειρήνη, έλκει την καταγωγή της από τη γενιά των Υψηλαντών.

Ο Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τα ποντιακά σωματεία στον Πειραιά, υπενθύμισε τους διαχρονικούς δεσμούς της πόλης με τον Ελληνισμό του Πόντου, καθώς το μεγάλο λιμάνι αποτέλεσε καταφύγιο για τους χιλιάδες ξεριζωμένους Ελληνες μετά τις σφαγές και τους εκτοπισμούς που υπέστησαν από το κίνημα των Νεοτούρκων. Τόνισε, δε, πως «η 19η Μαΐου, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, αλλά συγχρόνως και ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κάτι που περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε χρόνια τώρα να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Πειραιά Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Ανδρέας Βεντούρης, Κυριάκος Σιγαλάκος και Αλέξανδρος Αργουδέλης. Μετά το τέλος της τελετής μνήμης ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων και ποντιακοί χοροί από τα σωματεία της περιοχής.

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» είναι – όπως το έχει περιγράψει ο δημιουργός του – ένα γλυπτό τρισυπόστατο, «σώμα, ψυχή, αναπνοή». Εξωτερικά είναι ένα τεράστιο κύμα που σηκώνεται από τη μία πατρίδα, τον Πόντο, και σκάει στην άλλη παρασέρνοντας μαζί του τα πάντα.

Εσωτερικά διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις – μια σκυταλοδρομία εικόνων που περιγράφει το «πέταγμα» και τον αγώνα των Ελληνων του Πόντου.