Την παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis, μετά την έγκριση του πορίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής για τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας του Σώματος, αποφάσισε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το Κοινοβούλιο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Τα υπόλοιπα κόμματα επέλεξαν ν" αποχωρήσουν από τη διαδικασία, κορυφώνοντας την αντίδρασή τους στις επιλογές της κυβέρνησης, καθώς και για τη διαδικασία που αφορούσε στην έγκριση ή όχι του πορίσματος.

Σύμφωνα με τ" αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Για τον πρώην πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για τη δωροδοκία – δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας, και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

Για τον ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία – δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εξι βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα «παρών» για την πρώτη πράξη και ένα «παρών» για τη δεύτερη. Βρέθηκε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό Σπυρίδωνα Αδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και έξι για τη νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και πέντε για τη νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκαν ένα «παρών» για την δωροδοκία – δωροληψία, ένα «παρών» για τη νομιμοποίηση εσόδων και ένα άκυρο για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Με βάση την απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το πόρισμα της επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.