Η τελευταία πράξη του δράματος για την υπόθεση Novartis εκτυλίχθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής καθώς με απόφαση και με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας η δικογραφία επιστρέφεται στην δικαιοσύνη χωρίς να διερευνηθεί.

Η «αυλαία» έπεσε με την υπερψήφιση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής μέσα σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ποινικοποιώντας την πολιτική ζωή.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης όπως αποκαλούσαν την συγκεκριμένη υπόθεση ορισμένα κυβερνητικά στελέχη κατά την χθεσινή συνεδρίαση έγινε σκάνδαλο στο οποίο δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. “Είναι σκάνδαλο επειδή το λένε οι πολίτες” αποκάλυψε ο Νίκος Παρασκευόπουλος. «Δεν μίλησα για πολιτικά πρόσωπα» είπε ο Παπαγγελόπουλος.

Το αφήγημα της κυβέρνησης πως δεν προχώρησε στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης υπο τον φόβο να μην πέσει επάνω σε παραγεγραμμένα τυχών αδικήματα κατέπεσε παταγωδώς εντός της Ολομέλειας.

“Αυτή είναι λογική και νομική αλα ΣΥΡΙΖΑ” απάντησαν από τη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην διερεύνηση της υπόθεσης όχι επειδή φοβήθηκε μην πέσει πάνω σε παραγεγραμμένα τυχών αδικήματα αλλά επειδή φοβήθηκε πως θα αποκαλύπτονταν το μέγεθος της σκευωρίας και οι ηθικοί αυτουργοί που την έστησαν, Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος.

Καταρρίφθηκε το αφήγημα

Επίσης, με νομικά επιχειρήματα η αντιπολίτευση κατέρριψε το αφήγημα της πλειοψηφίας πως τώρα οι δικαστικές αρχές μπορούν να συνεχίσουν την έρευνα υποστηρίζοντας πως η Βουλή είναι απολύτως αρμόδια για την διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών διότι οι Αρχές έχουν ήδη αποφανθεί στέλνοντας την δικογραφία στην Βουλή.

“Είχαμε πει ότι αυτή η στημένη υπόθεση θα καταλήξει σε δέκα κάλπες ντροπής” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πρόκειται για μια χυδαία απόφαση της κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους της. Όσον αφορά την επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη επισήμανε ότι πρόκειται για “πολιτική σκηνοθεσία” διότι η δικαιοσύνη διερευνά ήδη την υπόθεση. Μάλιστα χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός να ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα την διερεύνηση της υπόθεσης και η κυβέρνηση να επιμένει στην συγκάλυψη.

Απαντώντας στα περί συγκάλυψης ο πρωθυπουργός απάντησε πως “η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόθεση να κουκουλώσει την υπόθεση, αντίθετα σκοπεύει να ακολουθήσει τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων, στέλνοντας την υπόθεση στην δικαιοσύνη”.

Σφυροκόπημα

Είχε προηγηθεί “σφυροκόπημα” της κυβέρνησης απο τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα τα οποία στην πλειοψηφία τους υποστήριξαν ότι η σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση με τους ψευδομάρτυρες και τους κουκουλοφόρους τελικά γύρισε εναντίον της προαναγγέλλοντας μάλιστα διώξεις στους ηθικούς αυτουργούς.

Συντεταγμένα, η αντιπολίτευσης αποχώρησε απο την ψηφοφορία κι έτσι η νομιμοποίηση για την επισφράγιση του πορίσματος και την επιστροφή της δικογραφίας στην δικαιοσύνη είχε μόνο τη “νομιμοποίηση” των ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι κι Ένωση Κεντρώων αποχώρησαν μαζικά καταγγέλλοντας την διαδικασία και κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή.