«Ο πρόεδρός μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν». Με τα λόγια αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Aegean ανακοίνωσαν χθες την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας Θεόδωρου Βασιλάκη, που έφυγε σε ηλικία 78 ετών. Ο αυτοδημιούργητος Κρητικός πέτυχε να στήσει τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα ελληνική αεροπορική εταιρεία. Ο ίδιος βρισκόταν πίσω και από την επιτυχία της Autohellas – Hertz που απλώνεται στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία και την Κύπρο, καθώς και της εταιρείας λιανικής αυτοκινήτων Autotechnica Velmar.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού των γκόλφερ στην Ελλάδα ως εμπνευστής και δημιουργός του πρώτου διεθνούς τουρνουά Aegean Airlines Pro – Am, ενώ έφτιαξε ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών για το άθλημα στη Χερσόνησο της Κρήτης, το Crete Golf Club.

Στισ ηπα. O Θεόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1958 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπούδασε Business Management. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του Ευτύχη Βασιλάκη στον κλάδο των καυσίμων. Στη συνέχεια ίδρυσε τη Θ. Βασιλάκης ΑΕ με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τουριστικό τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1966 σε ηλικία 26 ετών υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο αντιπροσώπευσης της Hertz στην Κρήτη με ενοικιαζόμενο στόλο έξι Σκαραβαίων. Μετονόμασε τη Hertz Hellas σε Αutohellas. Το 1977 συνήψε συμφωνία με την General Motors και ανέλαβε επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων OPEL και ISUZU. To 1984 ανέλαβε την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας SEAT στην Ελλάδα και ακολούθησε η SAAB. Το 1994 αγόρασε τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και την μετέτρεψε σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη ενώ το 1999 ίδρυσε την Aegean που εξαγόρασε την AIR GREECE και συγχωνεύθηκε με την CRONUS το 2001.

Το 2013 η Aegean εξαγόρασε την Olympic Air, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των νησιών της Ελλάδας, ακόμη και ορισμένων εκ των πιο απομακρυσμένων, τόσο για τους επισκέπτες της χώρας όσο και για τους Ελληνες. Τον Μάρτιο του 2018 η Aegean υπέγραψε μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα ύψους 5 δισ. δολαρίων. Μια παραγγελία που αφορά έως 42 αεροπλάνα Airbus A320neo.

Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος και τον Μάρτιο του 2016 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μία από τις μεγαλύτερες αγάπες του Θεόδωρου Βασιλάκη ήταν το γκολφ, ενώ όραμά του ήταν να μετατρέψει σε παγκόσμιο προορισμό για γκόλφερ την Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθιέρωσε το Aegean Airlines Pro – Am ως ένα από τα πιο σημαντικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ετήσια τουρνουά γκολφ. Ομως το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του ήταν πάντα η οικογένειά του. Η σύζυγός του και πολύτιμη συνεργάτις του Εμμανουέλλα, τα παιδιά του Ευτύχιος και Γιώργος και τα έξι εγγόνια του.

«Το timing είναι ο βασικότερος συντελεστής για την επιτυχία. Από εκεί και πέρα ακολουθεί μία αλυσίδα ενεργειών που πρέπει να είναι σωστή. Οι executives της βιομηχανίας British Aerospaces με ρωτούσαν εάν είμαι σίγουρος για τη δουλειά που πρόκειται να δημιουργήσω. Κι όμως κατορθώσαμε, στήσαμε μια εταιρεία και δώσαμε στον Ελληνα ποιοτική αερομεταφορά και πετύχαμε οι Ελληνες να υπερηφανεύονται που υπάρχει και αυτή η εταιρεία στην Ελλάδα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Σάββατο στις 12:30 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Κηφισιά.