Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 80 δολάρια δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να σημειωθούν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και διαφόρων προϊόντων που θα κάνουν τα νοικοκυριά να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πρόκειται για αύξηση 20% στις τιμές του μαύρου χρυσού από τις αρχές του έτους που ευνοεί μεν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε άλλες οικονομίες και ιδιαίτερα σε όσες βασίζονται σε εισαγωγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η αύξηση των τιμών σε διάστημα δωδεκαμήνου φτάνει το 50%. Διεθνείς οίκοι όπως η Morgan Stanley θεωρούν ότι μέχρι το 2020 οι τιμές μπορεί να διατηρηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμη και τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του Brent έφτασαν χθες τα 80,18 δολάρια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ICE Futures Europe, καταγράφοντας άνοδο κατά 90 σεντς σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 72 δολάρια το βαρέλι.

Κύρια αιτία για το συνεχιζόμενο αυτό ράλι είναι οι φόβοι των αγορών ότι θα υπάρξει μείωση στην παραγωγή εάν επιβληθούν τελικά νέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από συμφωνία με την Τεχεράνη. Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ και άλλες χώρες – μέλη ή όχι του Οργανισμού όπως η Ρωσία – μπορούν να καλύψουν θεωρητικά το κενό που δημιουργείται. Επίσης έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή πετρελαίου και από τη Βενεζουέλα λόγω των πολιτικών της προβλημάτων. Η Βενεζουέλα είναι κι αυτή μέλος του Οργανισμού.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε νέα μείωση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ καθώς στη χώρα έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά η κατανάλωση αμόλυβδης. Αυτό γίνεται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι οδηγοί χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες επίσης δημιουργούν προϋποθέσεις και για κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά μέσω των συναλλαγών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για αγορές πετρελαίου.

Σημαντική για τη συνέχεια θα είναι η στάση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ήθελε να δει τον μαύρο χρυσό στα 80 δολάρια, για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Με τις τιμές να έχουν ήδη φτάσει στα επίπεδα αυτά το Ριάντ διακινδυνεύει τώρα να αρχίσει να μειώνεται η μεγάλη ζήτηση που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν με κοινή προσπάθεια από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Οι δύο χώρες εδώ και έναν περίπου χρόνο είχαν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή για να εξαλειφθεί η υπερπροσφορά όπως τελικά έγινε.