Αποστολή στη Σόφια

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά φαίνεται ότι είναι μια λύση για το ονοματολογικό των Σκοπίων, όπως αυτό προέκυψε από την μεσημεριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα τόνισε ότι: «Καταλήξαμε σε ένα κοινό σημείο και συζητάμε πάνω σε αυτό. Φιλοδοξούμε να βρούμε λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Εχουμε οικοδομήσει μια σχέση αδιατάρακτης φιλίας», τόνισε ενώ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα για το όνομα που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο χώρες.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι προσπαθούν να βρουν μια λύση ώστε να πάρουν ημερομηνία ένταξης στο ΝΑΤΟ και έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε θα κάνουμε προσπάθειες», είπε ενώ επιβεβαίωσε ότι έπεσαν πολλά σενάρια στο τραπέζι κι έχουν καταλήξει σε ένα.

Νωρίτερα ο κ. Ζάεφ είχε πει ότι Ελλάδα και Σκόπια είναι κοντά σε λύση για το όνομα. Στο χώρο που έγινε η συνάντηση το όνομα που ακουγόταν εντόνως ήταν το «Γκόρνα Μασεντόνια».

Καλό κλίμα

Η συνάντηση κράτησε περίπου 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε πριν τις 12 το μεσημέρι.

Οπως έλεγαν όσοι βρέθηκαν εκεί, το κλίμα ήταν πολύ καλό στη μία ώρα που κράτησε η συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος. Υπάρχει δε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Λίγη ώρα αργότερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό και ανακοινώσεις θα έκανε αργότερα. Ο ίδιος αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δέχονταν συγχαρητήρια από τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για τα βήματα προσέγγισης που έχουν κάνει.

Μάλιστα, μέσα στη σύνοδο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε: «Δεν μιλάω για Μακεδονία, δεν μιλάω για πΓΔΜ, αλλά για τη χώρα που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια και σε λίγο ένα νέο όνομα, χάρη στον Ζάεφ και τον Τσίπρα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Αγκελα Μέρκελ με το Σκοπιανό αλλά και τις εξελίξεις στην οικονομία στο επίκεντρο των συνομιλιών. Η συνάντηση δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1μμ.

Οι δύο αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σκοπίων θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου με μία ώρα διαφορά στις 14:00 ο Ζόραν Ζάεφ και στις 15:45 ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες από τη Σόφια θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν για λύση