Εννέα τέχνεργα, δημιουργίες των ιθαγενών πληθυσμών της Αλάσκας θα επιστρέψουν από το Βερολίνο στον τόπο που «γεννήθηκαν». Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε το ίδρυμα που έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο των κρατικών μουσείων στο Βερολίνο. Τα αντικείμενα προέρχονται από νεκροταφείο και αφαιρέθηκαν τη δεκαετία του 1880.

«Τα τέχνεργα απομακρύνθηκαν από τους τάφους χωρίς την άδεια των ντόπιων, κίνηση που ήταν παράνομη», δηλώνει ο πρόεδρος του Πρωσικού Ιδρύματος Πολιτστικής Κληρονομιάς, Χέρμαν Πάρζινγκερ. «Κατά συνέπεια δεν ανήκουν στα μουσεία μας».

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα επαναπατριστούν βρίσκονται μάσκες κι ένα ξύλινο ειδώλιο που είχαν ενταχθεί στη συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου Βερολίνου, αλλά δεν είχαν ποτέ εκτεθεί. Έφτασαν δε στη Γερμανία την περίοδο 1882 -1884 δια χειρός του νορβηγού τυχοδιώκτη και ερασιτέχνη εθνογράφου που δρούσε για λογαριασμό του μουσείου, Γιόχαν Άντριαν Γιάκομπσεν.

Η επιστροφή των αντικειμένων έρχεται σε μια στιγμή που τα ευρωπαϊκά μουσεία δέχονται πιέσεις να επιστρέψουν αντικείμενα που απέκτησαν με ανήθικο ή παράνομο τρόπο. Τα επαναπατρισθέντα θα εκτεθούν σε τοπικά μουσεία στην Αλάσκα