Σε μικρογραφία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί είχε μετατραπεί χτες ο 9ος όροφος του Ευαγγελισμού. Η ψυχιατρική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, δυναμικότητας 20 κλινών, φιλοξενούσε 52 ασθενείς, με αποτέλεσμα να στριμώχνονται ράντζα ακόμη και στα γραφεία των γιατρών. Δυστυχώς, η εικόνα αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα πλημμύρισε και πάλι ο διάδρομος της κλινικής με 33 ράντζα και καθώς δημιουργήθηκε ασφυκτική ατμόσφαιρα προκλήθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα στους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανατροπές στον ψυχιατρικό τομέα που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων είναι και η σταδιακή κατάργηση των τριών ψυχιατρείων της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Κατά τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), ο πρόεδρος του Σωματείου Θωμάς Δημουλάς προειδοποίησε ότι το σχέδιο νόμου που συντάσσει το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, διαμερίσματα κ.λπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ο σχεδιασμός αυτός θα προκαλέσει ασυνέχεια στη φροντίδα των ασθενών και υποβάθμιση των υπηρεσιών. Επιπλέον, συνεχίζει ο Δημουλάς, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα απομείνουν μόλις 100 κλίνες σε κάθε ψυχιατρικό νοσηλευτήριο, γεγονός που θα προκαλέσει επιπλέον συμφόρηση στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Η κατάργηση κλινών στα ψυχιατρεία σε συνδυασμό με την απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας των ψυχικά πασχόντων και του κενού που προκύπτει σε ξενώνες και υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας θα έχει ως επίπτωση τον υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στις κλινικές των λοιπών νοσηλευτικών ιδρυμάτων», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο οποίος συμμετείχε στις χτεσινές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι ως αντίμετρο το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει την ίδρυση επτά ψυχιατρικών κλινικών στην περιφέρεια, ωστόσο οι εργαζόμενοι του κλάδου επιμένουν ότι δεν αρκούν για να απορροφήσουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι στο Δρομοκαΐτειο, δυναμικότητας 400 κλινών, εισάγονται 100 νέα περιστατικά κάθε εβδομάδα.