Μια πολιτική «συνάντηση» που κάθε χρόνο φθίνει αποτελούν πλέον οι φοιτητικές εκλογές, με τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια να μην μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τον χώρο στον οποίο θα στήσουν τις κάλπες τους! Ετσι χθες, στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλού διοργάνωσε τις εκλογές η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ (πρόσκειται στη ΝΔ) και αλλού οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και τα αριστερά ψηφοδέλτια. Οι μεν διάλεξαν την Αίγλη Ζαππείου, οι δε έμειναν «πιστοί» στο κτίριο της Νομικής στη Σόλωνος. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι εκλογές αναβλήθηκαν για άγνωστο χρονικό διάστημα λόγω κακής συνεννόησης των φοιτητών μεταξύ τους. Θετική εξέλιξη στα παραπάνω ωστόσο αποτέλεσε το γεγονός ότι φέτος δεν έγιναν σοβαρά επεισόδια στη διάρκεια των εκλογών, ενώ στα περισσότερα ΑΕΙ η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά (αν και σε υποτονικό κλίμα). Σε κεντρικά πανεπιστήμια υπήρξαν για λίγο μικροεντάσεις, μεταξύ των οποίων και ο «πετροπόλεμος» που έπαιξαν χθες το απόγευμα φοιτητές με ομάδες αντιεξουσιαστών έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου στη οδό Πατησίων.

Ο φοιτητικές εκλογές έγιναν στη σκιά των συγχωνεύσεων και της αναδιάρθρωσης των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας από το υπουργείο Παιδείας, με κύριο χαρακτηριστικό τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων. Κατά τα άλλα, τα γενικά συμπεράσματα της εκλογικής διαδικασίας παρέμειναν και φέτος ίδια με αυτά των προηγούμενων ετών, με τη ΔΑΠ πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ και την αποχή των φοιτητών από τις κάλπες αυξημένη. Στη Νομική Αθηνών, με οξυμμένο το πρόβλημα της βίας και της χρήσης ναρκωτικών έξω από το κτίριο και δίπλα στις εισόδους όπου μπαίνουν οι φοιτητές του, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ έθεσαν φέτος σε υψηλούς τόνους το αίτημα να μεταφερθούν οι εκλογές έξω από το κτίριο της οδού Σόλωνος. Κι αυτό γιατί το κτίριο συνορεύει με την «ευαίσθητη» ζώνη των Εξαρχείων και αποτελεί πιθανό τόπο επεισοδίων, ενώ παράλληλα παραμένει υπό κατάληψη το κυλικείο της Σχολής από αντιεξουσιαστές. Το αίτημα για εκλογές στην περιοχή του Ζαππείου τέθηκε ήδη από τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε. Την ίδια επιλογή κάνουν εδώ και τρία χρόνια οι φοιτητικές παρατάξεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι οποίες όμως φέτος δεν συντονίστηκαν σωστά.

Ετσι, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ Νομικής Αθηνών μετέφεραν τις εκλογές τους τελικά στο Ζάππειο, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις των φοιτητών της Νομικής Σχολής κάλεσαν σε ψηφοφορία στο κτίριο της Σόλωνος. Κοινή ανακοίνωση μάλιστα με την οποία καταδικάζουν τη στάση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ εξέδωσαν οι εφορευτικές επιτροπές των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας λόγο για τακτική «παράνομη και διασπαστική» και αναφέροντας ότι «οι εκλογές θα συνεχιστούν κανονικά στις σχολές».

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν επίσης στην περιοχή του Ζαππείου αναβλήθηκαν. Η ΔΑΠ στο ίδρυμα κατήγγειλε την ΠΑΣΠ για ακύρωση των εκλογών και παράκαμψη των συνεννοήσεων με άλλες παρατάξεις. Μάλιστα απέδωσε στην παράταξη ότι «ήταν τόσο σίγουρη για τις αν-ικανότητές της που έδρασε αυτόνομα αγνοώντας τόσο το καταστατικό του Συλλόγου όσο και τη λογική την ίδια.

Συγκεκριμένα έκανε αίτημα στο Ζάππειο Μέγαρο πριν καν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των φετινών εκλογών, εν αγνοία του υπόλοιπου συλλόγου, το οποίο αίτημα και εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Ζαππείου. Στη συνέχεια όμως τόσο η ΠΑΣΠ όσο και οι Αρχές του Πανεπιστημίου επέδειξαν εγκληματική αδράνεια στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που οριζόντουσαν για την έγκριση του χώρου».

Η ΠΑΣΠ σε ανακοίνωσή της ανέφερε νωρίτερα ότι «δυστυχώς πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση του Ζάππειου πως ο χώρος που είχαμε συμφωνήσει για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών δεν μας παραχωρείται, ο λόγος είναι κάποιες έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις». Και υποσχέθηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν σύντομα, κάνοντας λόγο μάλιστα για «εμπαιγμό και κοροϊδία». Για προσπάθεια διοργάνωσης φοιτητικών εκλογών «πριβέ» στο Ζάππειο, έκαναν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση αριστερά φοιτητικά σχήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντιπαραθέσεις μεταξύ ΔΑΠ και ΠΚΣ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) καταγράφηκαν και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.