Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει καμία πληροφορία από τη Βόρεια Κορέα σχετικά με την «απειλή» της Πιονγιάνγκ να ματαιώσει τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης η εκπρόσωπος του υπουργείου, Χέδερ Νόιερτ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προετοιμασίες ενόψει της συνόδου και δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν αλλαγή της στάσης της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Τετάρτη με τη Νότια Κορέα, επικαλούμενη τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν ΗΠΑ και Νότια Κορέα στην περιοχή.

Το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μην διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής μεταξύ Τραμπ και Κιμ, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Αυτή η άσκηση στοχεύει εμάς»

«Αυτή η άσκηση, που στοχεύει εμάς, και η οποία διεξάγεται στη Νότια Κορέα, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και σκόπιμη στρατιωτική πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο» μετέδωσε το KCNA, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης ν’ αναλογιστούν προσεκτικά την τύχη της σχεδιαζόμενης συνόδου Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ υπό το φως αυτής της προκλητικής στρατιωτικής ταραχής που διεξάγεται από κοινού με τις νοτιοκορεατικές αρχές», συνέχισε το KCNA .

Η σημερινή συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου θα επικεντρωνόταν στην εφαρμογή της Διακήρυξης στην οποία κατέληξαν στις 27 Απριλίου στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ.

Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται υποσχέσεις για τον επίσημο τερματισμό του Πολέμου της Κορέας και η επιδίωξη της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης» της χερσονήσου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας που χειρίζεται τις σχέσεις με τη Βόρεια.

Το KCNA χαρακτήρισε την αεροπορική άσκηση «Max Thunder», στην οποία – όπως ανέφερε – συμμετέχουν αμερικανικά στελθ και B-52, «πρόκληση» και τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ματαιώσει τις συνομιλίες.