Τον πρώτο λόγο για το αιματοκύλισμα στη Γάζα έχει η Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Οχθη, με αφορμή τη μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και την 70ή επέτειο της Νάκμπα, οι οποίες ήταν απολύτως ειρηνικές, στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς οικειοποιήθηκε τις ειρηνικές προθέσεις για διαμαρτυρία –καλώντας τους πολίτες να διαδηλώσουν μέχρι τα σύνορα με τη συνοδεία όπλων και να απαγάγουν ή να σκοτώσουν ισραηλινούς στρατιώτες.

Παρέπεμψαν, μάλιστα, σε δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων στις τάξεις της Χαμάς που αναφέρουν πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν είναι «ειρηνική αντίσταση», αλλά «υποστηρίζονται από τα όπλα μας». Παράλληλα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο κάτοικοι της Γάζας εμφανίζονται να λένε «Εβραίοι, ερχόμαστε να σας σφάξουμε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και με βάση τις διεθνείς οδηγίες, το Ισραήλ ειδοποίησε με μπροσούρες, τηλεφωνήματα και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ρίσκο της συμμετοχής στη διαδήλωση, στην οποία η Χαμάς έστειλε άμαχο πληθυσμό στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα, τονίζουν πως η ανεργία στην περιοχή, η οποία έχει φτάσει στο 70%, αλλά και το κόψιμο της χρηματοδότησης προς τη Γάζα από τη Ραμάλα έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα κακές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους –με τη Χαμάς να υποδεικνύει ως μόνο υπεύθυνο τον ισραηλινό αποκλεισμό.