Σήμερα ο γαλάζιος αρχηγός βρέθηκε στη Σόφια για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, πριν από την αυριανή σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των κεντροδεξιών ηγετών ήταν η διεύρυνση της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξού κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε όλες του τις συναντήσεις το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Με το που έφθασε στη Σύνοδο δήλωσε ότι «η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό». Οι συνεργάτες του λένε ότι ακριβώς αυτό ήταν το πνεύμα και όσων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πίσω από τις κλειστές πόρτες των ραντεβού του.

Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπόικο Μπορίσοφ. Αφού του έθεσε και το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έθιξε ο ίδιος – στη γραμμή της δημόσιας δήλωσης του – το θέμα του Σκοπιανού. Πριν τον Μπορίσοφ είχε δει τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ.

Όσοι, πάντως, βρέθηκαν στη Σόφια διατείνονται πως στους κόλπους της κεντροδεξιάς «φαίνεται να επικρατεί μια διάθεση αναβίωσης της ατζέντας Θεσσαλονίκη του Κώστα Σημίτη για τα Δυτικά Βαλκάνια». Βλέπουν, ωστόσο, ότι «προσκρούει όχι μόνο στο Σκοπιανό αλλά και αντίσταση της κοινής γνώμης αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που δεν επιθυμεί την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε».