Επίδειξη του στρατιωτικού…μεγαλείου της Τουρκίας επιχειρεί και πάλι η Άγκυρα, εν όψει και των διπλών εκλογών του Ιουνίου, με την πραγματοποίηση της άσκησης «Beyaz Firtina 2018» η οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μία εβδομάδα μετά την άσκηση «Εφες 2018» την οποία είχαν καλύψει εκτενώς, αφιερώνουν τώρα αρκετό χρόνο για την προβολή αυτή της στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά που θα διεξάγεται έως τις 25 Μαΐου. Στην «Βeyaz Firtina» (Λευκή Καταιγίδα) η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια συμμετέχουν και τα τρία όπλα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ναυτικό, αεροπορία, στρατός ξηράς) καθώς και η ακτοφυλακή.

Τη διάθεση της Άγκυρας για υπερπροβολή των Ενόπλων Δυνάμεών της φανερώνει μάλιστα και η απόφασή της να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να επισκεφτεί τα πλοία στα λιμάνια (Σμύρνη, Ντάτσα, Φετχιγιέ ) όπου θα αγκυροβολήσουν. Πρόκειται για μία κίνηση που ακολουθείται συχνά το τελευταίο διάστημα από την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας στις στρατιωτικές ασκήσεις. Ανάμεσα δηλαδή στους προσκεκλημένους είναι βετεράνοι ή συγγενείς στρατιωτικών που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Τουρκία.

Σημειώνεται πως για ακόμη μία φορά η Τουρκία ενημέρωσε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή της άσκησης με μία παράτυπη Navtex καθώς η περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Πεντάγωνο – όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική στα στρατιωτικά γυμνάσια της Τουρκίας – θα επιτηρεί και θα παρακολουθεί τη διεξαγωγή της άσκησης «Βeyaz Firtina». Άλλωστε, οι οδηγίες που έχουν πάρει και οι τρεις κλάδοι είναι να ανεβάσουν το επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης και λόγω των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα, τους τελευταίους μήνες, αλλά και εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία.