Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις απέναντι στη σφαγή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην Λωρίδα της Γάζας, από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

ΟΗΕ: Φρικτή φονική βία

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα την Τρίτη, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Παράλληλα ο ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως κάθε Παλαιστίνιος που διαδηλώνει στη Γάζα, είτε αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή είτε όχι, κινδυνεύει να «φονευθεί» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Φαίνεται πως δεν έχε σημασία ποιος μπορεί να είναι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, υπογραμμίζοντας πως το διεθνές δίκαιο προβλέπει σαφώς πως «η θανατηφόρα δύναμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο ως έσχατο μέσο».

«Δεν μπορούμε να λέμε: πρόκειται για τη Χαμάς, άρα είναι εντάξει», πρόσθεσε, απορρίπτοντας το επιχείρημα που προβάλλει το Ισραήλ το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς, την ισλαμική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, ότι προκαλεί τις διαδηλώσεις και άρα αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να υπερασπίζεται το έδαφός του.

Μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθες από σφαίρες, κυρίως από επίλεκτους Ισραηλινούς σκοπευτές, ήταν ένας άνδρας ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια, είπε ο Κόλβιλ και πρόσθεσε: «Ποια απειλή μπορεί να αντιπροσωπεύει ένας άνδρας ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια, από την άλλη πλευρά ενός μεγάλου και οχυρωμένου φράχτη;»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε από την πλευρά του πως «οι υπεύθυνοι για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν».

Τουρκία: Οι μουσουλμανικές χώρες να επανεξετάσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Τρίτη πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας.

Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Ανήσυχη η Μόσχα

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε την Τρίτη όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.

Ιράν: Οι ισραηλινοί να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, μετά τη σφαγή στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, δηλώνει η Τεχεράνη, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γασεμί να σημειώνει ότι: «Ο φόνος παιδιών, γυναικών και ανυπεράσπιστων ανθρώπων της Παλαιστίνης (…) έχει αναχθεί σε βασική στρατηγική (του Ισραήλ) στα 70 χρόνια κατοχής».

Ο Γασεμί ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως» και να δικάσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «εγκληματίες πολέμου ενώπιον διεθνών δικαστηρίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα συνεχή εγκλήματα» του Ισραήλ είναι «αποτέλεσμα της σταθερής στήριξης των ΗΠΑ» προς το εβραϊκό κράτος.

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ζητούνταν η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα.

Αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις χώρες της περιοχής για «προδοτικό συμβιβασμό και ανάξια παθητικότητα» επειδή δεν καταδίκασαν σθεναρά τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί δήλωσε την Τρίτη  ότι η μεταφορά την αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αποτελεί νέα απόπειρα των ΗΠΑ «να καταστρέψουν τον διεθνή θεσμό του ΟΗΕ» μετά την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιρλανδία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας κλήθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ την Τρίτη.  «Κλήθηκε σήμερα το πρωί» πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι ήθελε να του «εκφράσει την κατάπληξη και τη θλίψη του όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων και των τραυματιών την Δευτέρα στη λωρίδα της Γάζας και να καλέσει το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση τις επόμενες ώρες και ημέρες».

«Ο πρεσβευτής ενημερώθηκε για το ιρλανδικό αίτημα για τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας όσον αφορά τους χθεσινούς θανάτους, από τον ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Δουβλίνο υπογράμμισε πως η διπλωματική αποστολή του στη Ραμάλα το ενημέρωσε πως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και υγείας στη λωρίδα της Γάζας, τα μέσα των οποίων ήταν ήδη περιορισμένα, «έχουν κατακλυστεί από τα πολλά θύματα».

Το υπουργείο δήλωσε εξάλλου πως είναι «πολύ ανήσυχο από τους τραυματισμούς υγειονομικού προσωπικού όπως ανάφερε ο ΠΟΥ», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

211 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας τραυματίστηκαν και 25 ασθενοφόρα υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε, επικαλούμενο τον ΠΟΥ.

Σαουδική Αραβία: Να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας συνήλθε σήμερα Τρίτη υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν, αποδοκιμάζοντας τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία εξαιρετικά μεροληπτική κίνηση εις βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων επί της Ιερουσαλήμ τα οποία διασφαλίζονται από διεθνείς αποφάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής κατά άοπλων Παλαιστινίων που άφησαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το SPA, το Ριάντ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να τερματίσει την βία κατά των Παλαιστινίων. Ωστόσο, δεν υπήρξε αναφορά στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Αν και η Σαουδική Αραβία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, οι δύο χώρες έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες δημιουργώντας μαζί με τις ΗΠΑ έναν άξονα, μία στρατηγική σύμπραξη κατά του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργικό συμβούλιο ανανέωσε την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.