Ακόμη πιο ενεργό ρόλο στο αίτημα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία αναλαμβάνει πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στις φυλακές της Αδριανούπολης ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο έλληνας ευρωβουλευτής χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ζήτημα πρώτης «ευρωπαϊκής προτεραιότητας» επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την αποφυλάκισή τους ενώ προανήγγειλε και νέες πρωτοβουλίες.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε την ευκαιρία να μείνει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και να συνομιλήσει με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, τον Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, για περισσότερο από μία ώρα και περιγράφει μιλώντας στα «ΝΕΑ» τι είδε και τι κλίμα εισέπραξε. Η επίσκεψή του έγινε χθες το μεσημέρι, ενώ συνοδευόταν από τον βουλευτή Εβρου της ΝΔ Τάσο Δημοσχάκη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συνεννόηση που είχε γίνει με τις τουρκικές Αρχές, μόνο στον ευρωβουλευτή επετράπη να δει τους δύο στρατιωτικούς.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΦΡΟΝΗΜΑ. Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη για τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, όπως σημειώνει, ήταν η πολύ καλή ψυχολογία των δύο νέων στρατιωτικών, οι οποίοι πλέον συμπληρώνουν 78 ημέρες κρατούμενοι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. «Είδα δύο έλληνες στρατιωτικούς αξιοπρεπείς. Δυνατούς και με πολύ υψηλό φρόνημα και ηθικό. Δύο πραγματικούς ευρωπαίους αξιωματικούς». Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που λίγο αργότερα, μετά την επίσκεψή του, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εξαίροντας τη δύναμη και το θάρρος τους, τους αφιέρωσε τη μαντινάδα «Ο άντρας που ‘χει με αρχές και αξία μεγαλώσει /Τίποτα στον κόσμο δεν μπορείνα τονε ταπεινώσει».

Η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη από την επίσκεψη –η οποία έδωσε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της κράτησης των δύο Ελλήνων διαμηνύοντας ότι είναι και ευρωπαίοι στρατιωτικοί –ήταν, όπως λέει ο ευρωβουλευτής, το άριστο κλίμα στις φυλακές και η καλή συνεργασία που είχε με τις Αρχές. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία εικόνα που έδειχνε σαν να ήταν όλα άψογα… σκηνοθετημένα από το καθεστώς της Αγκυρας. «Προφανώς έχουν πάρει εντολές από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι η μεταχείριση που έχουν οι έλληνες αξιωματικοί είναι καλή».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. «Τους μετέφερα,την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με το ψήφισμά του ζητά, με ομοφωνία όλων των πολιτικών του δυνάμεων, την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι ζήτημα πρώτης εθνικής αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητας. Ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης φύλαγαν ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους» ήταν το μήνυμα που μετέφερε μετά την επίσκεψη. Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Αλεξανδρούπολη, για την υπόθεση των δύο Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας την Αγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Διεθνή Κοινότητα εν γένει». Οπως σημείωσε, «στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν χθες και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία «εδώ και τώρα να δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη κράτηση των δυο αξιωματικών, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι συνολικά στην ΕΕ».
Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Κύπρου

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης «Θαλάσσιος Λέων» από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την ακτοφυλακή, αλλά για πρώτη φορά και με τη συμμετοχή ενός σκάφους της τουρκοκυπριακής ακτοφυλακής.

Παράλληλα, προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το Λονδίνο χαρακτήρισε «μονομερείς» τις ενέργειες της Κύπρου στην περιοχή όσον αφορά τις εξορύξεις. Προειδοποίησε δε πως «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις μονομερείς επιχειρήσεις» ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.