Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στη νοτιανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως κάνει πάντα το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς επαφές του αλλά και στις επίσημες συναντήσεις με ομολόγους του ενημέρωσε για την αυξημένη προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην τοποθέτησή του έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη συνέχιση της επιχείρησης ‘’SOPHIA’’ τονίζοντας πως είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), πέραν της διάθεσης μέσων στην επιχείρηση – ανέφερε – συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Ακόμη, ο κ.Αποστολάκης επισήμανε πως το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητας της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

-Στην υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ (η θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Federica Mogherini).

– Στη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ.

-Στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.

-Στη συμμετοχή της ΕΕ σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

-Στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Και σ’ αυτή θα συμμετάσχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επαφή που θα έχει με τον Αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επικοινωνία που είχαν οι δύο αρχηγοί ήταν 24 ώρες μετά την πτώση του Mirage 2000-5 στη Σκύρο και τον χαμό του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου.