Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας με την αύξηση της παραβατικότητας και κυρίως των κλοπών εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Με ανακοινώσεις του και συναντήσεις με αρμόδιους φορείς εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων που λυμαίνονται το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων, όπως να αναπτυχθεί ουσιαστικός σχεδιασμός και το κυριότερο να υπάρξει στοχευμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γίνεται περισσότερο επιτακτική την τουριστική περίοδο με την αύξηση των ροών τουριστών οι οποίοι αποτελούν εύκολους στόχους.

Το πόσο μείζονος σημασίας είναι τα ζητήματα ασφαλείας για τις επαγγελματικές ομάδες αποτυπώνεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με σειρά συναντήσεων με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον δήμαρχο Αθηναίων ώστε να υπάρξουν γέφυρες συνεργασίας.

«Δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να συλλαμβάνει και την επομένη οι δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι» ήταν η βάση της πρόσφατης συζήτησης του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη και του ειδικού γραμματέα Εμμανουήλ Λουδάρου με τον γενικό γραμματέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπασπύρου.

Η συνάντηση είχε ως κεντρικό ζήτημα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των ευεργετικών όρων αποφυλάκισης των κρατουμένων με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι ενώ επανειλημμένως συλλαμβάνονται οι ίδιοι δράστες των κλοπών, η Δικαιοσύνη τούς επιτρέπει να παραμένουν ελεύθεροι αμέσως μετά τη σύλληψή τους και άρα να συνεχίζουν ανενόχλητοι την παραβατική τους δράση.

Ενα βαρέλι δίχως πάτο, φαύλος κύκλος, καθώς σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το 2017 η χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου έδωσε τη δυνατότητα σε 1.137 καταδικασμένους για κλοπές να αποφυλακισθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει γενικότερα το καυτό θέμα της εγκληματικότητας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και των δικαστικών Αρχών. Συντονισμός σε όλα τα στάδια ώστε να τεκμηριώνεται επαρκώς το αδίκημα, να επιβάλλεται η νόμιμη ποινή στους παραβάτες, να ενεργοποιείται η διαδικασία απέλασής τους από τη χώρα μετά την κατ’ εξακολούθηση τέλεση του ίδιου αδικήματος.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. Οι ουρές Ελλήνων αλλά και τουριστών που σχηματίζονται για καταγγελίες κλοπών, ειδικά τις ημέρες αιχμής, στο Τμήμα Ακροπόλεως αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα όσων συμβαίνουν. Πρόκειται για το Αστυνομικό Τμήμα που σηκώνει το κύριο βάρος της αστυνόμευσης στην πιο ευαίσθητη ζώνη της Αθήνας. Οι αστυνομικοί με το δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν τρέχουν και δεν φθάνουν να καλύψουν τα κενά.

Με σκληρή γλώσσα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στην αύξηση πυρήνων παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας που κλονίζουν επιχειρηματίες και κατοίκους. Χαρτογραφώντας και σκιαγραφώντας το προφίλ, κάνουν λόγο για «εισαγόμενους οργανωμένους δράστες».

Ανήκουν, όπως αναφέρουν, σε οργανωμένα κυκλώματα που δρουν ανά ομάδες με καταγωγή από Ρουμανία και Βουλγαρία (Ρομά), από Αλγερία και Μαρόκο, έχοντας πολλές φορές και αφανείς έλληνες συνεργάτες.

Κυκλώματα εμπλέκονται ακόμα στην εκμετάλλευση παιδιών που επαιτούν και ταυτόχρονα προβαίνουν σε κλοπές κινητών τηλεφώνων. Ο Εμπορικός Σύλλογος στην αναφορά του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κρύβει την αγανάκτηση αλλά και την απογοήτευσή του καθώς οι δράστες αφήνονται σύντομα ελεύθεροι και οι καταστηματάρχες τούς βλέπουν ξανά και ξανά στα παλιά λημέρια. Καταγγέλλεται δε ότι «υπάρχουν άτομα που έχουν συλληφθεί πάνω από δέκα φορές και συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους».

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ. Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, οι αρμόδιοι του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρονται σε όλο το φάσμα των ευθυνών καταγγέλλοντας κυρίως τη μη συνεργασία των φορέων της πολιτείας. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι υπάρχει σκοτεινός αριθμός στην παραβατικότητα, καθώς το θύμα, αν δεν χάσει τα έγγραφά του ή κάτι άλλο σημαντικό, αποφεύγει να καταγγείλει το συμβάν. «Το εμπορικό – τουριστικό κέντρο της Αθήνας είναι ο καθρέφτης της χώρας για τον τουρισμό» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης προσθέτοντας: «Το πρόβλημα της εγκληματικότητας έχει βαριές συνέπειες και στο οικονομικό πεδίο, με απώλειες στον τζίρο από την κατανάλωση».