Για τρίτη φορά η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος έχει απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα, αναπέμπεται για εξέταση στο Εφετείο της Αθήνας καθώς ο Αρειος Πάγος αναίρεσε και το δεύτερο απαλλακτικό βούλευμα για νομικούς λόγους.

Έτσι ο φάκελος επιστρέφει στο Εφετείο προκειμένου να κριθεί εκ νέου ο Ανδρέας Γεωργίου για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμόκακουργήματος, το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί κατά τους καταγγέλλοντες η υπαγωγή της χώρας σε μνημόνια.

Η υπόθεση Γεωργίου που απασχολεί επί χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη,έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενόψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας η υπόθεση αυτή να κλείσει.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος και με άλλη δικαστική εκκρεμότητα που αφορά το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε παραβάσεις που αποδίδονται στον ίδιο από πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ (Ζωή Γεωργαντά και άλλοι), ότι δεν συγκαλούσε ως όφειλε, πάντα, τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και ότι για ένα μικρό διάστημα, περί τους δύο και πλέον μήνες, κράτησε παράλληλα με τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τη θέση στο ΔΝΤ.

Για την παράβαση καθήκοντος ο κ.Γεωργίου πρωτοδίκως είχε ομόφωνα αθωωθεί ενώ το εφετείο τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών. Ο ίδιος προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και ήδη η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευσταθία Σπυροπούλου έχει εισηγηθεί την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης και αναμένεται η ετυμηγορία του Ποινικού Τμήματος.