Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εξέφρασαν και οι δύο από την Φλωρεντία την ανησυχία τους για την άνοδο του λαϊκισμού, η οποία τροφοδοτείται από τη μεταναστευτική κρίση.

«Το να είσαι καλός Ιταλός, σημαίνει να είσαι και καλός ευρωπαίος πολίτης. Αυτό πρέπει να υπογραμμισθεί μεγαλοφώνως, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ταγιάνι στο ευρωπαϊκό φόρουμ που οργανώνεται στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

«Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ισοδυναμούσε με αυτοπυροβολισμό στο πόδι», υπογράμμισε ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις κορυφώνονται στη Ρώμη για τον σχηματισμό της πρώτης αντισυστημικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για τις «μνησικακίες» που δημιουργήθηκαν από τη μεταναστευτική κρίση, «τις οποίες νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει».

«Αυτό έδωσε στους λαϊκιστές και τους εθνικιστές το υλικό που χρειάζονταν για να διαλύσουν την αλληλεγγύη» στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε επίσης «σοκαρισμένος για τις ρήξεις και τις ρωγμές της αλληλεγγύης που εμφανίσθηκαν στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης» ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Τη στιγμή της οικονομικής κρίσης, ξαναρχίσαμε στη βόρεια Ευρώπη, που θεωρεί τον εαυτό της πιο ενάρετη από τη νότια, να ανακαλύπτουμε ξανά αυτή την έκφραση που απεχθάνομαι, ‘οι χώρες του Club Med’», εξήγησε αναφερόμενος σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό των χωρών της νότιας Ευρώπης που θεωρούνται μερικές φορές πιο χαλαρές στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτή η περιφρονητική στάση του Βορρά έναντι του Νότου μπορεί να ενθάρρυνε τους εθνικισμούς.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Ταγιάνι αρνήθκε να εκφέρει κάποια κρίση για την αντισυστημική κυβέρνηση που κυοφορείται στη Ρώμη ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα και στους λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), όμως είπε πως ελπίζει ότι θα διαφυλάξει τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ