Ενα νέο υπερταμείο για καινοτόμες επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτές άρχισε τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Πρόκειται για το EquiFund μία καινοτόμο πρωτοβουλία για την ελληνική αγορά επενδύσεων υψηλού ρίσκου VC (venture capital). Ξεκινάει με κεφάλαια περίπου 260 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα συνεπικουρεί την πρωτοβουλία, συμμετέχοντας ως limited partner.
Η παρουσίασή του έγινε σε ανοικτή πολυπληθή εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και μέσω των posts στα social media #equifund έγινε γνωστή σε περίπου 2,5 εκαττομμύρια άτομα.
Τα κεφάλαια, περίπου 260 εκατ. ευρώ, προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ αναμένεται, συνολικά, 400-500 εκατ. ευρώ να τοποθετηθούν την περίοδο 2018-2023 σε επενδύσεις venture capital. Το EquiFund με αρωγό την Εθνική Τράπεζα προσβλέπει στην υποστήριξη ενός υγιούς και βιώσιμου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας με την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων. Ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτικών funds.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ. Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η στενή συνεργασία με εταιρείες στην Ελλάδα, με σκοπό τη στήριξη του oικοσύστηματος καινοτομίας, την υλοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας με pανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και την εμπορευματικοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας (ΙΤΕ – Iδρυμα Τεχνολογίας και Eρευνας, ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Eρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Δημόκριτος).
Ειδικότερα συμμετέχει στα παρακάτω VC:
1. Marathon Venture Capital (marathon.vc), η οποία υποστηρίζει φιλόδοξους επιχειρηματίες, δημιουργούς εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.
2. Metavallon venture capital (metavallon.vc), με ειδίκευση στη χρηματοδότηση σποράς (seed stage funding) σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας κάθε κλάδου, σε πολλαπλά στάδια και σε διεθνές επίπεδο.
3. Uni.Fund (uni.fund/), το οποίο παρέχει υποστήριξη σε ομάδες και επιχειρήσεις σε preseed και seed στάδια που σχετίζονται με τοn χώρο της πληροφορικής και του ηλεκτρονικού επιχειρείν και παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία μια νέας φιλοσοφίας στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.