Η επιτυχής ολοκλήρωση των στρες τεστ δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή της πορείας επιστροφής των τραπεζών στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Με το μήνυμα αυτό στις αποσκευές της έρχεται αύριο στην Αθήνα η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Ντανιέλ Νουί. Τη Δευτέρα θα έχει σειρά επαφών με τους έλληνες τραπεζίτες, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας έχει προγραμματιστεί γεύμα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οσοι γνωρίζουν μιλούν για επίπεδο άριστης συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίδας Νουί και του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των στρες τεστ. Και οι δύο συμφωνούν ότι τα θετικά αποτελέσματα των στρες τεστ ήταν μόνο η αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Νουί θα ζητήσει από τους τραπεζίτες να ανεβάσουν ταχύτητα και να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Αυτό θα είναι το επόμενο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν…

Στα κάγκελα

οι δανειστές

Κάθε άλλο παρά θετικό είναι, όμως, το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης ενισχύθηκε με το πρόγραμμα «Ολιστικής Ανάπτυξης» που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς. Τελευταία, όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα. Αιτία; Οι υποσχέσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις το 2019, όπως προβλέπει ο μνημονιακός νόμος που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και οι άλλες προεκλογικού τύπου εξαγγελίες που μοιράζουν σαν τις καραμέλες το τελευταίο διάστημα. Τα ακούνε οι ψηφοφόροι και ευφραίνονται, τα ακούνε οι δανειστές και τρελαίνονται.

Τσακαλώτος με πλάτη στον τοίχο

Η παροχολογία έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναγκάζεται να δίνει εξηγήσεις στους θεσμούς κάθε φορά που ένας πρωτοκλασάτος υπουργός ή μια ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν τα ψηφισμένα μέτρα. Εδώ που τα λέμε βέβαια, και ο ίδιος ο Τσακαλώτος, ναι μεν είπε ότι δεν συζητάμε τώρα το ενδεχόμενο να μην τις κόψουμε τις συντάξεις από το 2019 και προτεραιότητα έχει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά στη συνέχεια έκλεισε το μάτι συμφωνώντας με τον δημοσιογράφο Στο Κόκκινο που είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του». Κι ο κολιός τον Αύγουστο… Ραντεβού στο Eurogroup.

Ερχονται

Με τέτοιο κλίμα, η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα δεν μου φαίνεται πως έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί χωρίς αναταράξεις, όπως διαβλέπουν ορισμένοι παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διαθέσεις των δανειστών. Αν αρχίσουν οι κυβερνώντες τα «μα», «μου», «σου», «του» όχι στις 20 Αυγούστου δεν τελειώνει το Μνημόνιο, ούτε του χρόνου τέτοια εποχή χωρίς να μεσολαβήσουν πολιτικές εξελίξεις. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες και όλοι οι εμπλεκόμενοι προεξοφλούν SLA (Staff Level Agreement), συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δηλαδή, στις 24 Μαΐου και τρεχάλα μετά έως τις 21 Ιουνίου για να κλείσει η συντριπτική πλειονότητα των 88 προαπαιτουμένων. Αν τηρηθεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη πιάνουν δουλειά οι δανειστές στο Χίλτον και Παρασκευή –άντε το Σαββατοκύριακο στο τσακίρ κέφι –έχουν κάνει βαλίτσες. Τι θα γίνει στη συνέχεια με χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία, άλλου Παππά (ενδεχομένως και του Νίκου) ευαγγέλιο.

Αχ, Γιώργο

Στα ελληνικά δεν μπαίνει στον κόπο να τα γράψει. Ούτε βέβαια να ενημερώσει για την ύπαρξη οικονομικού δελτίου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης (είναι και από αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) ανάρτησε στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών το δεύτερο economic bulletin του ΣΟΕ, στο οποίο σε άπταιστα αγγλικά μας πληροφορούσε για το υπερπλεόνασμα του 2017 και πως ακόμα και στο υπουργείο θεωρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα έβγαινε 3,5% του ΑΕΠ, αλλά τελικά τους προέκυψε 4,2%. Τι είναι 0,7 μονάδες του ΑΕΠ θα μου πείτε… Κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ (έξτρα) φόρων και λιτότητας στο κεφάλι μας θα σας απαντήσω. Χώρια που το υπερπλεόνασμα «έφαγε» 1,2 μονάδες από τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης, για να κάνει η κυβέρνηση πολιτική επιδομάτων και μερισμάτων…