«Έκτρωμα» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο της Αυτοδιοίκησης ητομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας,Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο πρώτος και κυρίαρχος λόγος είναι ότι ο πολίτης ζητάει από το κράτος αποτελεσματικότητα. Δεν νοείται να δημιουργείς ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα υπονομεύει την αποτελεσματική λειτουργία του Α’ και Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απολύτως» σημείωσε η κα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM», επισημαίνοντας πως αυτό που κυριαρχεί είναι το «μικροκομματικό κριτήριο, δήθεν καλυμμένο πίσω από την απλή αναλογική».

«Αυτό που θα δούμε θα είναι ο απόλυτος τραγέλαφος» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας: «Θα δείτε ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι ψώνια, θα δείτε ανθρώπους, οι οποίοι θα κάνουν το ‘κομμάτι’ τους απλώς για να κάνουν τη ζωή του δημάρχου δύσκολη, θα δείτε συμφέροντα, τα οποία θα παίζουν με ένα, δύο ή τρεις δημοτικούς συμβούλους και θα τινάζουν στον αέρα πολιτικές. Αυτό είναι απαράδεκτο που γίνεται. Οφείλεται μόνο και μόνο στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση και σου λέει: γαία πυρί μυχθείτω».

Για τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε: «Είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά είναι ποτέ δυνατόν παραμονές εκλογών να φέρνεις τέτοιου είδους λογική; Δεν έχουμε κρατήσει ούτε φύλλο συκής […] Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορείς να αγγίξεις εκλογικό νόμο έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία χρειάζεται σεβασμό στην ίδια τη Δημοκρατία και στους θεσμούς της και ότι αυτού του είδους οι πειραματισμοί καταλήγουν πάντοτε σε μπούμερανγκ».

Ερωτηθείσα για την ίδρυση της ανώνυμης εταιρίας για την ανάπλαση της Αθήνας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η άποψή της επί του συγκεκριμένου ζητήματος είναι «πολύ αρνητική», σχολιάζοντας ότι «παίρνουμε αρμοδιότητες από τον δήμο Αθηναίων, τις μεταφέρουμε μαζί με τους πόρους σε μια εταιρία ανώνυμη που θα είναι από το κράτος και η οποία θα παίρνει απόφαση π.χ. για αναπλάσεις» αλλά -αναρωτήθηκε- «σε ποιον θα λογοδοτεί; Στην κυβέρνηση ή στους δημότες;».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η Αθήνα με σοβαρή δημοτική αρχή, με σοβαρό δήμαρχο μπορεί να κάνει θαύματα», ενώ στην ερώτηση αν θεωρεί «κακό δήμαρχο» τον κ. Καμίνη, απάντησε: «Δεν μ’ αρέσουν οι χαρακτηρισμοί. Είναι βέβαιο ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι κατώτερη των προσδοκιών μας».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η ΝΔ είχε φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο πριν από δύο χρόνια, με την κ. Κεραμέως, η οποία είχε καταθέσει την πρόταση νόμου. Δύο χρόνια μετά έκαναν δεκτές επί της αρχής τις προτάσεις της ΝΔ, γι αυτό και ψηφίσαμε επι της αρχής διότι το 85% των προτάσεων τις είχαμε καταθέσει πριν από δύο χρόνια. Είχαμε πει ότι αργεί πάρα πολύ το θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας, ότι υπάρχουν μωρά σήμερα που έχουν κλείσει χρόνο και δεν έχουν δει το φως της ημέρας […] Έρχεται η κυβέρνηση δύο χρόνια μετά και το φέρνει. Καλά κάνει, γι αυτό και το ψηφίσαμε επί της αρχής».

Για το επίμαχο άρθρο 8, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ ανέφερε ότι «νομοθετικά δεν έχεις το δικαίωμα να κόψεις από έναν άνθρωπο το δικαίωμα της προσφοράς και της αγάπης» και πρόσθεσε πως «αν κριθούν κατάλληλοι γι’ αυτό το πράγμα θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι δίνουν τα παιδιά».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ σύνθετο» και δύσκολο το ζήτημα, επισήμανε ότι καταλαβαίνει τους συναδέλφους της που είχαν αντιρρήσεις (σ.σ. η ίδια ψήφισε το άρθρο 8) και σημείωσε πως «από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι ευρωπαϊκοί νόμοι και τα δικαιώματα των ανθρώπων και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει ο καθένας να είναι πολύ προσεκτικός».

Κληθείσα, τέλος, να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και μέλους της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννη Ραγκούση, ότι τυχόν συνεργασία με τη ΝΔ θα ήταν προδοσία, η κ. Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά: «Λέει και ο κ. Ραγκούσης κάποια πράγματα για να κρατηθεί στη δημοσιότητα».