«Πολιτικό σχέδιο που ισοδυναμεί με ταφόπλακα στην πορεία της χώρας» θα ήταν η διενέργεια εθνικών εκλογών πριν την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ», ο κ Φάμελλος χαρακτήρισε εντυπωσιακά λανθασμένητη στιγμή που επέλεξε η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας «Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία τραγική τοποθέτηση. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η χώρα κάνει την τελευταία της αξιολόγηση, ώστε να βγει από το πρόγραμμα, η κ. Γεννηματά να ζητά να σταματήσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές! Να επιλέγει δηλαδή ένα πολιτικό σχέδιο που ισοδυναμεί με ταφόπλακα στην πορεία της χώρας».

Σύμφωνα με τον αν. ΥΠΕΝ, τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν για χρόνια «που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και μας έβαλαν στα μνημόνια, δηλώνουν σήμερα σε όλους τους Έλληνες, να μην βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά να κάνουμε εκλογές! Νομίζω, ότι όλα αυτά αποτελούν μια ξεκάθαρη αντανάκλασητων πολιτικών τους προθέσεων, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το ενδιαφέρον τους για τις καρέκλες τους και όχι για τη χώρα και τους πολίτες της».

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα της εξόδου από το πρόγραμμα, ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι θα πρέπει να χαράξουμε μια βαθιά γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, δηλαδή ανάμεσα στην εργασία και την τιμιότητα των πολλών και της «οικονομίας – φούσκας» των λίγων, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης και με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης. «Αφορά την ελληνική κοινωνία και πιθανόν και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε ανοικτοί σε τέτοιες συζητήσεις, διότι μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της χώρας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο κακό παρελθόν να επανέλθει» είπε, προσθέτοντας «Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να αναβαθμίζουμε και όχι να υποβιβάζουμε την πολιτική, θέτοντας υψηλούς και πρωτοπόρους στόχους για την κοινωνία και τη χώρα».

Όπως ο ίδιος αποσαφήνισε, η χώρα θα παραμείνει σε διαδικασία παρακολούθησης των αποτελεσμάτων «όπως ισχύει για όλα τα κράτη μέλη» αλλά έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα δικά της πολιτικά εργαλεία και επομένως θα είναι εφικτές θεσμικές αλλαγές. «Από τον Αύγουστο όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, θα υπολογίζουμε το ποσοστό χρέους και ανάπτυξης, δημοσιονομικού πλεονάσματος ή ελλείμματος» εξήγησε.

Σκιαγραφώντας δε τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως κύριος στόχος παραμένει η ενίσχυση της εργασίας, η οποία σε συνδυασμό με την ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.«Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια αντιμέτρων που έχουμε ήδη ψηφίσει είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση του φόρου εισοδήματος και η μείωση του φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών.Πρόκειται για βασικά εργαλεία που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και θα ισχύσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για τις πολιτικές συμμαχίες, μετά τις εκλογές του ’19, ο αν. ΥΠΕΝ χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «διότιέχει επιτύχει το σπουδαιότερο επίδικο που ήταν αφενός η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και αφετέρου η άσκηση της πολιτικής με τιμιότητα κόντρα στη διαφθορά και τη διαπλοκή». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα για ευρύτερες προοδευτικές συνεννοήσεις και συμμαχίες, αλλά και επανακαθορισμού των διαφορών Αριστεράς και Δεξιάς. «Δεν κατανοώ ποια είναι η διαφορά πλέον του κ. Βενιζέλου με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υποτιμώ την πολιτική αφετηρία και διαδρομή του πρώτου, αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι διαφέρει σήμερα από τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη» κατέληξε.