«Παρανοϊκό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, το σχέδιο τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit, σχέδιο που υποστηρίζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, φέρνοντας στο φως τη διάσταση απόψεων που κυριαρχεί στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της «νέας τελωνειακής ένωσης», το Ηνωμένο Βασίλειο θα συγκεντρώνει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγαθά που θα διέρχονται από το έδαφός της, αλλά θα προορίζονται για την αγορά των 27, ενώ θα επιβάλλει τους βρετανικούς φόρους για τα αγαθά που θα προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την πλειοψηφία των υπουργών που συμμετέχουν στο «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Brexit», παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όμως, σύμφωνα με τον Μπορίς Τζόνσον, η λύση αυτή, η οποία δεν έχει μελετηθεί, κινδυνεύει να δημιουργήσει έναν «γραφειοκρατικό μαίανδρο» και να καταστήσει «πολύ, πολύ δύσκολη την επίτευξη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου» με άλλες χώρες, πράγμα που επιθυμεί διακαώς να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

«Εάν έχουμε μία νέα τελωνειακή ένωση, θα έχουμε ένα παρανοϊκό σύστημα βάσει του οποίου θα καταλήξουμε να υπερασπιζόμαστε τους δασμούς στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα βρετανικά σύνορα», εξηγεί ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξή του στην Daily Mail.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε κάτι που το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εισαγάγει φθηνά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Αυτό δεν αντιστοιχεί με την ανάκτηση του ελέγχου της εμπορικής μας πολιτικής, των νόμων μας, των συνόρων μας … των χρημάτων μας, διότι οι δασμοί θα πληρώνονται κεντρικά στις Βρυξέλλες», επέμεινε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, εκ των πρωταγωνιστών της εκστρατείας υπέρ του Brexit το 2016.

Οι Βρυξέλλες είχαν επικρίνει από την πλευρά τους τους «ευσεβείς πόθους» πίσω από το σχέδιο αυτό και συνεχίζουν να περιμένουν τις βρετανικές προτάσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων μετά το Brexit, και επί του συγκεκριμένου θέματος, μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης και μία δεύτερη λύση, που επονομάζεται λύση της «μέγιστης διευκόλυνσης», η οποία προϋποθέτει τεχνολογική υποστήριξη, αλλά και υποδομές, τη στιγμή που το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να μην εγκαταστήσει τέτοιες υποδομές στα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.