Η χθεσινή ημέρα τον βρήκε στο Αγρίνιο, για να παρακολουθήσει από κοντά τον ημιτελικό πρωταθλήματος της Κ-17. Να δει σε δράση το μέλλον του Ολυμπιακού. H σημερινή θα τον βρει στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας, πίσω από τα μικρόφωνα. Η εποχή Πέδρο Μαρτίνς στο μεγάλο λιμάνι ξεκινά και επίσημα, με την παρουσίαση του πορτογάλου προπονητή (14.00). Η πρώτη φορά που ο νέος τεχνικός των Ερυθρόλευκων θα μοιραστεί κάποιες από τις σκέψεις του όσον αφορά το εγχείρημα που έχει αναλάβει. Η «πάλι από την αρχή» απόπειρα που ήδη εξελίσσεται και τα πρώτα στοιχεία για αυτή, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο.

Αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η συνέντευξη Τύπου, πόσω δε μάλλον σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Τώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι έφτασε η ώρα για το μεγάλο κύμα εκκαθαρίσεων: η αρχή του τέλους της σύνδεσης εκείνης της ομάδας που την Κυριακή ολοκλήρωσε τη σεζόν 2017-18 με εκείνη που μέσα Ιουνίου θα συγκεντρωθεί στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη για να ξεκινήσει την προσπάθεια 2018-19. Ηδη η ημερομηνία για το πρώτο ραντεβού είναι γνωστή. Στις 15 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συγκέντρωση. Να δούμε λοιπόν πόσους από εκείνους που περιλαμβάνει το σημερινό ρόστερ θα κρατήσει κοντά του ο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος που είδε με τα μάτια του τα πάντα αυτό το διάστημα, που προχώρησε σε μια προσεκτική αξιολόγηση και που πλέον είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, έχοντας αξιοποιήσει το προνόμιο να έχει συμφωνήσει από τον Απρίλη με τους Πειραιώτες.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη για να καταλάβει κανείς αυτό που έρχεται. Πολύ μεγάλες αλλαγές στον Ολυμπιακό. Με κριτήρια αγωνιστικά, με κριτήρια που αφορούν την πραγματική προσφορά, αλλά και άλλα πολλά. Ακόμη και τον ίδιο τον χαρακτήρα, που φυσικά και έχει τη σημασία του. Το μήνυμα που έστειλε το βράδυ της Κυριακής ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά την ήττα από τον ΠΑΣ δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. Και αν τυχόν κάποιοι δεν κατάλαβαν ούτε τώρα; Προφανώς θα καταλάβουν σύντομα. Η χθεσινή υπόθεση που προέκυψε για παράδειγμα με τον Παναγιώτη Ταχτσίδη είναι απολύτως χαρακτηριστική των ανακλαστικών αλλά και της διάθεσης των διοικούντων. Επέστρεψε η ομάδα από τα Γιάννινα ξημερώματα Κυριακής έπειτα από μια ήττα-ντροπή, και ο διεθνής μέσος έφυγε κατευθείαν από το αεροδρόμιο για τα… μπουζούκια! Υπήρξαν μάλιστα και φωτογραφίες που έκαναν γνωστή την επιλογή του αυτή. Φωτογραφίες που πλημμύρισαν τα social media. Κλήθηκε λοιπόν άμεσα σε απολογία από τη διοίκηση και ήδη οι καμπάνες… ηχούν με κάθε άλλο παρά ευχάριστο τρόπο.

Η κλεψύδρα γύρισε

Ηταν μια πολύ δύσκολη σεζόν αυτή που πέρασε. Η πρώτη χρονιά της Εξυγίανσης, την οποία ο Ολυμπιακός την ένιωσε στο πετσί του. Ηταν μια χρονιά που οι Πειραιώτες απόλαυσαν τα… προνόμια της νέας εποχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και που ο φίλαθλος κόσμος κατάλαβε αληθινές προθέσεις γύρω από προσχηματικές «θέσεις». Σε αυτή τη χρονιά λοιπόν ελάχιστοι ήταν που κατάφεραν όχι να δικαιώσουν τις προσδοκίες, αλλά έστω να κρατήσουν τα προσχήματα στην κορυφαία ελληνική ομάδα. Τα αγωνιστικά, αλλά και τα άλλα. Λίγοι κατάλαβαν, λίγοι ανταποκρίθηκαν. Λίγοι θα δικαιωθούν κρατώντας μια θέση στο επόμενο ρόστερ μιας ομάδας που ήταν και παραμένει σε ένα δικό της ξεχωριστό επίπεδο από το υπόλοιπο ποδόσφαιρό μας. Η λίστα αποχωρήσεων είναι ήδη πλούσια: Οτζίτζα, Σεμπά, Πάρντο, Ζιλέ, Μιραλάς, Ιβουσιτς, Μποτία. Ακόμη όμως δεν έχουμε φτάσει στο… κυρίως πιάτο. Οι μέρες που έρχονται θα είναι ενδεικτικές. Και αποδείξεις των προθέσεων που υπάρχουν. Η κλεψύδρα γύρισε για να επανέλθει και η κανονικότητα στο μεγάλο λιμάνι. Για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός εκεί όπου ανήκει.