Στις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και τα νησιά, καθώς και το κατά πόσο ισχύει το ρεπορτάζ της Bild που αναφέρεται σε παραεμπόριο διαβατηρίων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «24/7», ανέφερε ότι: «Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν προχωρά σε μία κοινή πολιτική για το άσυλο, δεν επιβάλει την αναλογική κατανομή των προσφύγων που εισέρχονται μέσω της χώρας μας και της Ιταλίας στην Ευρώπη, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ούτε προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγών του πλαισίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που θα έκαναν πιο δίκαιο και πιο ρεαλιστικό το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού» σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

«Υπάρχουν, λοιπόν, διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι, οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν το γνωστό παιχνίδι των ευθυνών, το λεγόμενο «blame game» εις βάρος της χώρας μας, η οποία σηκώνει και το μεγάλο βάρος των αυξημένων ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Ουσιαστικά θέλουν να μας κατηγορήσουν ότι φταίμε εμείς που «ανεχόμαστε» να έρχονται παράνομα άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Γερμανία, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι» πρόσθεσε.

Για την αύξηση των ροών, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε: «Στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη διαχείριση των ροών, υπάρχει πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου. Από τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εφέτος, υπήρχε μία σταθερή κατάσταση που συνεχώς βελτιωνόταν. Ξαφνικά έγινε μία αύξηση των ροών, λόγω όλων των γνωστών αιτίων (τουρκικές εκλογές, εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, πίεση του Ερντογάν στην Ευρώπη κ.λπ.) και όλα αυτά τα πληρώνει η Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο το θέμα των επιστροφών, στο οποίο μας δυσκολεύει η Τουρκία, αλλά και το θέμα των ροών, για το οποίο δεν ασκεί και τους αυστηρότερους ελέγχους».

Όσον αφορά τους τρόπους διαχείρισης αυτής της κατάστασης ο κ. Μπαλάφας επισήμανε: «Αυτό που κάνουμε, λοιπόν, είναι να προχωράμε με τη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων και αυτών που τους έχει αποδοθεί άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, Προχωράμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου με την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου μας, στο οποίο προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού και με το οποίο προτείνουμε ουσιαστικά τη μείωση των σταδίων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο, από τέσσερα σε δύο. Επίσης, αυξάνουμε τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχουσών δομών στην ενδοχώρα και των διαμενόντων σε διαμερίσματα, έχοντας υπόψιν ότι και στην ενδοχώρα η χωρητικότητα δεν είναι απεριόριστη».

«Δεν υπάρχουν μαγικές και οριστικές λύσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό γιατί ο απρόβλεπτος παράγοντας υπάρχει πάντα και ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό μας» κατέληξε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.