Η εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση το βράδυ της Κυριακής, λένε στην Κεντροαριστερά, είχε μόνο ένα παράδοξο: στο κοινό βρέθηκαν περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη περιορίζονται στο σχόλιο, «μας προξενεί εντύπωση που δεν έγινε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης», όμως η συζήτηση στο εσωτερικό του νέου φορέα έχει ανοίξει για τα καλά τόσο για τη στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής όσο και για το αν υπάρχει εσωτερικό μέτωπο που προκρίνει μια «προοδευτική συμμαχία» με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το πρώτο, η συζήτηση αφορά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς να ανησυχούν πως όσο η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πετύχει τη σύγκλιση των δύο χώρων θα προσπαθεί να διαλύσει την Κεντροαριστερά, διεκδικώντας τα στελέχη που βασίζουν την επιχειρηματολογία τους σ’ αυτήν. Αλλοι, παρ’ ότι θεωρούν πως το σχέδιο θα αποτύχει, φοβούνται ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδέχεται να οδηγήσει εκ νέου στην εσωστρέφεια, από την οποία το Κίνημα Αλλαγής χρειάστηκε χρόνο για να ξεφύγει –και μάλιστα σε μια εποχή που με βάση τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά διεκδικεί ξανά τον χώρο του στον πολιτικό χάρτη. Και βέβαια, ακόμα και στελέχη που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση διαφωνούν με τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Οσοι μιλάνε για μεγάλη Κεντροαριστερά και εννοούν συμμαχία με τον Τσίπρα και οι άλλοι που μιλάνε για μεταρρυθμιστικό μέτωπο και εννοούν συμμαχία με τον Μητσοτάκη είναι αυτοί που έχουν φύγει απ’ το Κέντρο. Δεν έχουν παρά να επιστρέψουν», σχολίασε η Λίνα Παπαδάκη, διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού.

ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Υπάρχει όμως όντως μέτωπο που θα έβλεπε με καλό μάτι μια συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα; Προς στιγμήν, γίνεται λόγος για μεμονωμένες φωνές, όχι για μια συντεταγμένη προσπάθεια και μια επιχειρηματολογία με μικρή απήχηση τόσο στη βάση όσο και στο στελεχικό δυναμικό. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας εξ αυτών που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, παρέθεσε τη δική του ερμηνεία χθες εξηγώντας ότι οι δύο χώροι είναι όμοροι και «μεταξύ τους η συζήτηση πρέπει να είναι συνεχής». Οταν ρωτήθηκε για το αν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προσκαλέσει τη Φώφη Γεννηματά σε συνάντηση, η απάντηση ήταν «όχι μία φορά, αλλά πολλές» (24/7 fm). Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όμως, ανέφερε (Πρακτορείο) πως «η διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου μας δεν θα γίνει σε λογικές σύγκλισης με τη ΝΔ», τονίζοντας πως «όσοι θέλουν να γίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη ας πάνε κατευθείαν στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, δεν χρειάζονται ενδιάμεσοι φορείς».

Σε κάθε περίπτωση, στο Κίνημα Αλλαγής κατανοούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βιώσουν πίεση τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά, όμως η απόφαση για αυτονομία του χώρου είναι σταθερή και, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, αμετάκλητη.