Ο γαλάζιος αρχηγός δέχθηκε προ ημερών μια πρόσκληση. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος Σπύρος Ταλιαδούρος τον κάλεσε να μιλήσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην πάλαι ποτέ εκλογική του περιφέρεια, την Καρδίτσα, την Κυριακή. Ο Μητσοτάκης δέχθηκε σχεδόν αμέσως. Αιτία; Ο Ταλιαδούρος ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανακατέβει υποψήφιος, προσφέροντας στον πρόεδρο του κόμματος το κατάλληλο σκηνικό, από σημειολογικής απόψεως, για να τονίσει το μήνυμα που προσπαθεί να εκπέμψει πριν καν εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ, αυτό της ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα, με μεγάλη γενναιότητα, δείχνει ο ίδιος τον δρόμο της ανανέωσης» είπε από του βήματος ο Μητσοτάκης, «πρόκειται για μια επιλογή τολμηρή και για μια πράξη βαθιά πολιτική, αφού η ανανέωση είναι αναγκαία για κάθε πολιτικό οργανισμό». Η μητσοτακική ομιλία είχε την κατάλληλη δοσολογία απολογισμού της πολιτικής καριέρας του τιμώμενου προσώπου, αποχαιρετισμού σε αυτό και πολιτικών συμβολισμών. Με άλλα λόγια, η επιλογή του να κάνει μια στάση στην Καρδίτσα, φεύγοντας από Θεσσαλονίκη, δεν ήταν τυχαία. Ηταν ενταγμένη στο πλαίσιο της στρατηγικής του να εκσυγχρονίσει την εικόνα της ΝΔ, ώστε να δύναται να απαντήσει στις συριζαϊκές κατηγορίες περί παλαιοκομματισμού και φθαρμένων υλικών.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Μιας στρατηγικής δείγματα της οποίας έχει δώσει από πολύ νωρίς. Από τότε που ανακοίνωσε την καθιέρωση του περίφημου Μητρώου Στελεχών, της πρωτοβουλίας «σκάουτινγκ» της νέας γενιάς νεοδημοκρατών υποψήφιων βουλευτών –αλλά και κομματικών στελεχών –μέσω συνεντεύξεων και αξιολόγησης στα πρότυπα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και μιας στρατηγικής την οποία εμφανίζεται αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα της, αφού τον Δεκέμβριο που μας πέρασε επέλεξε ο ίδιος μέσω συνέντευξής του να ανακοινώσει ότι «στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα», αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη –έστω και με το επιχείρημα πως είναι «σκληρό και ίσως άδικο» αλλά «επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία».

Η έμφαση που δίνει το προεδρικό περιβάλλον στο μήνυμα της ανανέωσης είναι τέτοια που εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα διακινούνται εσωκομματικά σενάρια που θέλουν τον Μητσοτάκη να σχεδιάζει την αποστρατεία των πρώην αρχηγών της ΝΔ. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η δημοσιότητα που πήρε το μεγαλοβδομαδιάτικο γεύμα του στο Κολωνάκι με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος φέρεται να εμφανίστηκε διατεθειμένος να διευκολύνει τον νυν στην περίπτωση που τον αντιμετωπίζει ως πρόβλημα στο αφήγημα της ανανέωσης. Από την Πειραιώς, βέβαια, προτιμούν να προβάλλουν αρχηγικές πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενημερωτική σύσκεψη των μελών του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών στην κομματική έδρα, κατά την οποία γαλάζιοι τομεάρχες θα τους μπριφάρουν για «κομβικά ζητήματα επικαιρότητας, αλλά και για τη γενικότερη πορεία και στρατηγική του κόμματος».

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ. Οι γνώστες των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων αναφέρουν πως ο Ταλιαδούρος είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Αυτή η εκδοχή φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός πως «η περίπτωσή του προσφερόταν για συμβολισμούς», όπως διατείνονται κάποιοι γαλάζιοι. Γιατί; Επειδή ο Ταλιαδούρος, όχι μόνο εξελέγη για πρώτη φορά το 1989 και τελευταία τον Ιούνιο του 2012, αλλά ήταν και παιδί υπουργού, του Αθανάσιου Ταλιαδούρου. Ηταν, άρα, ένας τυπικός εκπρόσωπος της παλιάς φρουράς του κόμματος. Εσωκομματικά, η συγκεκριμένη κίνηση του αρχηγού, πάντως, ερμηνεύτηκε από ορισμένους και ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των παλαιών στελεχών του κόμματος. Συμβολισμός τον οποίο ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη όσο κι εκείνον της ανανέωσης. Ο μεν πρώτος καθησυχάζει το κόμμα του, ο δε δεύτερος μπορεί να διευκολύνει την προσέγγιση ενός ακροατηρίου που δεν ανήκει στην παραδοσιακή εκλογική του βάση.