Υποχώρηση για τρίτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάρτιο λόγω χαμηλής ζήτησης από τις άλλες χώρες. Τα νέα αυτά χθεσινά στοιχεία αποτελούν ένα ακόμη σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Οι παραγγελίες για αγαθά από τη Γερμανία υποχώρησαν τον Μάρτιο κατά 0,9% ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένδειξη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι ο προστατευτισμός που προωθούν αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ, δημιουργώντας κίνδυνο εμπορικού πολέμου, και το ευρώ.

Το ενιαίο νόμσιμα έχει υποχωρήσει από τα 1,22 δολάρια που βρισκόταν πριν από λίγες εβδομάδες και σήμερα διαμορφώνεται κάτω από τα 1,20 δολάρια. Παραμένει πάντως σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται σε χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως τα προϊόντα με προορισμό τις ΗΠΑ.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Αυτό το διάστημα η Γερμανία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να βρεθεί χρυσή τομή ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Τον Απρίλιο το Βερολίνο μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2018, η οποία πλέον αναμένεται να φτάσει το 2,3%. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,4%.

Από την 1η Ιουνίου οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου που εισάγονται από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι τότε υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Οσο πλησιάζει η ημερομηνία αυτή πάντως, οι πιέσεις θα αυξάνονται.

Η πορεία επίσης της οικονομικής ανάπτυξης είναι σημαντική και για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οσο περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στην οικονομία τόσο μεγαλύτερη ρευστότητα χρειάζεται. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να λήξει τον Σεπτέμβριο.