Κάθε φορά που ένα νομοσχέδιο ξεφεύγει από τα όρια πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αυτό κατά κύριο λόγο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, το οποίο περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο 8, που επιτρέπει την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια. Επειτα από ημέρες διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των κομμάτων, το νομοσχέδιο απέσπασε τις θετικές ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού στην Επιτροπή και πλέον οδεύει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εμφανίζεται διχασμένος ως προς το συγκεκριμένο άρθρο, εντύπωση προκάλεσε η στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος έχει ταχθεί εξαρχής στο «όχι», όμως ο Παπαχριστόπουλος δήλωσε πως θα υπερψηφίσει σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας. «Δεν μπορεί να καμαρώνουμε με τη μουσική του Χατζιδάκι, να θαυμάζουμε τους πίνακες του Τσαρούχη, να αφιερώνουμε ώρες ατελείωτες στα έργα του Κουν, να μιλάμε και να θαυμάζουμε τον Ρίτσο και να μην αναγνωρίζουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα του ανθρώπου. Είναι υποκρισία στον μέγιστο βαθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΔΗΣΥ. Η μεγαλύτερη συζήτηση επί του θέματος έγινε στο Κίνημα Αλλαγής. Με δεδομένη τη θετική στάση της πλειοψηφίας του Ποταμιού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ εμφανίστηκε διχασμένη –η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρότι κράτησε επιφυλάξεις στη δεύτερη ανάγνωση, επισήμανε πως η παράταξη προσανατολίζεται στο «ναι», το ίδιο επιβεβαίωσε χθες το βράδυ και η Φώφη Γεννηματά (Αnt1), ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως θα τηρηθεί το «κατά συνείδηση».

«τακτικισμοι». Θετικά προσκείμενος προς το άρθρο 8 εμφανίστηκε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Εγώ σέβομαι την ατομική ηθική του καθενός και τη δογματική της Eκκλησίας, αλλά το κράτος δεν νομοθετεί με βάση αντίληψη την ατομική ή τη θρησκευτική, αλλά με αντίληψη πολιτειακή και νομική» ανέφερε ο Βενιζέλος για τη διάταξη σχετικά με την αναδοχή. Η θετική του στάση προκάλεσε την αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενός εκ των βουλευτών της ΔΗΣΥ που έχουν από την αρχή ταχθεί εναντίον της ψήφισής του: «Τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, περιμένω «ύμνους» των συριζαίων! (…) Δεν φτάσαμε ώς εδώ, με κόπο, κόστος, για να «ψηφίσουμε» την αναδοχή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η απάντηση από το γραφείο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γνωστού για τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ηχηρή: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας. Επιπλέον κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού. (…) Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή».

«ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ». Το δικαίωμα στο «κατά συνείδηση» αναμένεται να ασκήσουν και οι βουλευτές της ΝΔ, παρότι μέχρι την Τετάρτη το κόμμα έκλινε προς το «όχι». Μετά τη διαφοροποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε πως συμφωνεί με τις επισημάνσεις Βενιζέλου ως προς το άρθρο 8, η Κατερίνα Μάρκου ξεκαθάρισε πως το κόμμα δεν θα εφαρμόσει κομματική πειθαρχία στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας.