Ως ένα ακόμα επεισόδιο καθόλου αθώο χαρακτήρισε το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανής, σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων και εδαφικής ακεραιότητας.

Ο Ν. Σοφιανός, σε παρέμβασή του στον τ/σ ΣΚΑΙ και ερωτηθείς αν περιστατικά, όπως αυτό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο, αυξάνουν τις πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου για τις οποίες επανειλημμένα έχει μιλήσει το ΚΚΕ, είπε ότι «το σίγουρο είναι ότι δεν είναι αθώο το περιστατικό και το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο σε ένα έργο που βλέπουμε την τελευταία περίοδο και αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας».

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ένα κλίμα το οποίο γκρεμίζεται από τέτοια και άλλα πιθανά επεισόδια και φυσικά (δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται) με την αστειότητα ότι τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, ΝΑΤΟϊκά και δεν κινδυνεύουν» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ γίνονται γυμνάσια στον χώρο της Κύπρου, (όπου) οι σύμμαχοί μας Νατοϊκοί παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, (ενώ) το σίγουρο είναι ότι κινούνται με βάση τα συμφέροντά τους».

Επισήμανε, επίσης, ότι η ανάλυση που υποστηρίζει ότι «λόγω εκλογών και εσωτερικών προβλημάτων, ο Ερντογάν κινείται σε αυτά τα πλαίσια, ξεχνάει ότι το συνολικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας κινείται στην κατεύθυνση αυτή».

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα με αφορμή και την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, απάντησε ότι «η ψυχραιμία είναι μια γενική κουβέντα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συμμετέχει και πρωταγωνιστεί σε όλους τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς», ενώ στην ερώτηση αν πρέπει η Ελλάδα να φύγει από το ΝΑΤΟ απάντησε «αυτό πρέπει να κάνουμε» καταγγέλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του είπε ότι το κύριο αφήγημα και της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι: «Μέσα από την αναβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή μετατρέποντας την Ελλάδα σε ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, πρωταγωνιστώντας σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θα βρεθούμε σε καλύτερη θέση απέναντι στην Τουρκία».

Χαρακτήρισε ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων στα οποία αποτυπώνεται ότι «ο ελληνικός λαός αρχίζει και καταλαβαίνει και ξαναθυμάται και μαθαίνουν οι νεώτεροι τι εστί ΝΑΤΟ» καθώς «δείχνουν καθαρά ότι υπάρχει τάση που καταλαβαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά μας».

Υπογράμμισε ότι αν δει κάποιος το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας «έξω από τους συνολικότερους σχεδιασμούς είναι λάθος. Αν δει ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς στο όνομα ότι «θα είναι το καλό παιδί» και ότι θα κερδίσει ένα μερίδιο της πίτας, τότε θα δει ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία».