Επίτιμος διδάκτορας στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε απόψε Παρασκευή ο τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ με απόφαση των πανεπιστημιακών οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006.

Πρόκειται για προσωπικότητα με δημοκρατική συνείδηση που υπερασπίζεται τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο, τη δημοκρατία, ως ένας πολίτης του κόσμου, ανέφερε στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, προσθέτοντας ότι ο Ορχάν Παμούκ είναι πολλά πράγματα σε ένα, άνθρωπος με πολλά ταλέντα.

Σύμφωνα με την απόφαση της αναγόρευσης, ο νομπελίστας συγγραφέας λαμβάνει τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορα για την προσφορά του στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια λογοτεχνία, για τη γραφή του που εξάπτει τη φαντασία, για την προσήλωση του στις πανανθρώπινες αξίες, την υπεράσπιση και ανάδειξή τους στο έργο του, για τη δημοκρατική του συνείδηση και την παρρησία του λόγου του, για τη συμβολή του στην αλληλοκατανόηση ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, για τη συνεισφορά του στην αναζήτηση ταυτότητας της σύγχρονης Ευρώπης.

Η στάση του Ορχάν Παμούκ, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση του έργου του από τους ομιλητές, είναι στοχαστική απέναντι στις διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις εξετάζοντας παράλληλα το πώς αυτές οι παραδόσεις επιδρούν στην απεικόνιση του κόσμου.

Το έργο του νομπελίστα συγγραφέα έχει αναγνωστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

«Χτίζει πέτρα πέτρα, μέσα από λέξεις»

Ο ίδιος ο συγγραφέας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι χτίζει πέτρα πέτρα, εδώ και 41 χρόνια, μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τα βιώματά του, όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουν οι άνθρωποι έναν καινούργιο κόσμο.

Ζει μέσα από τα ερεθίσματα και δημιουργεί απ’ όλα όσα βιώνει, μαθαίνει, αισθάνεται. Το γέννημα όλων αυτών είπε, είναι ότι χτίζει νέες λέξεις. «Είμαι ανοιχτός στις ιστορίες των ανθρώπων και όταν με ρωτούν γιατί γράφω απαντάω πως γράφω διότι έχω ανάγκη να γράψω, διότι έχω δίψα για τη ζωή, διότι μου αρέσει να μυρίζω το χαρτί, διότι έχω πάθος, διότι το γράψιμο με κάνει ευτυχισμένο, αλλά και γράφω διότι μαθαίνω όλα όσα με κάνουν να θυμώνω αλλά και διότι γυρίζω τον κόσμο μέσα από τις σελίδες», είπε ο κ. Παμούκ.

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωσταντινούπολη το 1952, βιώνοντας όλες τις ανατροπές, οικογενειακές και οικονομικές, που εμπλούτισαν τις ανησυχίες του, οδηγώντας τον ν’ ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και τη συγγραφή, με τελική του απόφαση να γίνει συγγραφέας.

Στην τελετή αναγόρευσης του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα, παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, πανεπιστημιακοί, φοιτητές της Φιλοσοφικής και πλήθος κόσμου που θέλησαν να γνωρίσουν την πορεία αλλά και το έργο του νομπελίστα, όπως αυτό αναλύθηκε από τους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νωρίτερα, ο Ορχάν Παμούκ συνομίλησε με φοιτητές, διδάσκοντες και προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Βιβλιοθήκης όπου και λειτουργεί έκθεση βιβλίων του νομπελίστα συγγραφέα.