Στην Τουρκία αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες ο τούρκος… κατάσκοπος με τον εκσκαφέα, ο οποίος προχθές πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος στις Καστανιές Εβρου και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν στρατιωτικός.
Ο 38χρονος Τούρκος, που συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Για την εκτέλεση της απέλασης του 38χρονου θα χρειαστούν μερικές ημέρες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Εντούτοις η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στην υπόθεση με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Ο τούρκος χειριστής άσκησε έφεση και θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι να απελαθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο συλληφθείς εκτελούσε χωματουργικές εργασίες κοντά στην οριογραμμή στις Καστανιές του Εβρου. Στην απολογία του ο 38χρονος Τούρκος υποστήριξε ότι βρισκόταν στο σημείο κοντά στο φυλάκιο και εκτελούσε εργασίες για τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης. Ανέφερε δε πως δεν γνώριζε τον χώρο και έτσι πέρασε την οριογραμμή των συνόρων από λάθος.
Πάντως και χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με την υπόθεση του τούρκου χειριστή και μερίδα εξ αυτών υποστήριζε ότι η σύλληψή του έγινε σε αντίποινα για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, και ο γιος του συλληφθέντος ανέφερε σε δηλώσεις του σε τουρκικό Μέσο πως ο πατέρας του συνελήφθη «ως αντίποινα…».