Σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στην υποστήριξη της ενεργειακής ατζέντας της ΕΕ χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας τον αναδυόμενο ρόλο της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Στο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης για την Οικονομία της Ενέργειας ο Πάιατ μίλησε και για τη σημασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας των εταιρειών που έχουν ανακηρυχθεί προτιμητέοι επενδυτές να παίρνουν τη σκυτάλη και να δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για αναβάθμιση των υποδομών του Διαχειριστή.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού της, επισημαίνοντας τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα μέσα από τα μεγάλα έργα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, της αύξησης της δυναμικότητας της αποθήκευσης των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και του αγωγού EastMed. O Τζέφρι Πάιατ στηλίτευσε επίσης την πολιτική της Ρωσίας για τη χρήση της μονοπωλιακής της θέσης στον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο άσκησης πίεσης σε κράτη. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε 55 φορές αυτόν τον τρόπο, επικαλούμενος έρευνες της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των στελεχών των εταιρειών Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία) και Fluxys (Βέλγιο) αναφορικά με τα σχέδιά τους για τον ΔΕΣΦΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Enagas Μαρσελίνο Ορέχα Αρμπουρούα και ο εμπορικός διευθυντής της Fluxys Αρνό Μπουξ μίλησαν για τις ευκαιρίες ανάπτυξης μικρών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στα νησιά. Για την αναβάθμιση του ρόλου του Διαχειριστή σε ενεργειακό κόμβο της ΕΕ έκανε λόγο η Μαρία Ρίτα Γκάλι, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Snam.