Πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση προκαλούν τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι αστυνομικές Αρχές για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο όπου ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης Βορείου Αιγαίου. Η επίσκεψη Τσίπρα γίνεται σε φορτισμένο κλίμα λόγω της πίεσης που δέχεται η τοπική κοινωνία της Λέσβου από το Μεταναστευτικό και το νησί είχε ήδη από χθες μετατραπεί κυριολεκτικά σε φρούριο υπό τον φόβο επεισοδίων κατά την σημερινή άφιξη του Πρωθυπουργού.

Τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα, κάτοικοι και φορείς προετοίμαζαν «θερμή υποδοχή» με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κινητοποιήθηκε εντυπωσιακός αριθμός αστυνομικών καθώς στην κυβέρνηση φοβούνται ότι υπάρχουν σχεδιασμοί από ακροδεξιά στοιχεία για την πρόκληση ταραχών.

Τα μεγάλα αγκάθια που έχουν δυναμιτίσει το κλίμα είναι το Μεταναστευτικό –το νησί έχει για μια ακόμα φορά «βουλιάξει» -, όπως και το θέμα του ΦΠΑ. Είναι τα δυο κυρίαρχα αιτήματα που προβάλλουν κάτοικοι και φορείς απαιτώντας άμεση αποσυμφόρηση.

Από τις 12 το μεσημέρι επρόκειτο να μπει λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου ενώ οι μεγάλες κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα, με κορύφωση την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Το Μέγαρο Μαξίμου –προφανώς και λόγω του φορτισμένου κλίματος –οργάνωσε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λήμνο μέχρι το μεσημέρι και άφιξη στη Λέσβο το απόγευμα.

Το κύριο βάρος των μέτρων ασφαλείας θα πέσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή και για τη φρούρηση των χώρων φιλοξενίας μεταναστών στην περίπτωση που προκληθούν επεισόδια.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να μετριάσουν τις εντυπώσεις για τη μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας αναφέροντας ότι πρόκειται για συνήθη μέτρα που λαμβάνονται σε επισκέψεις του Πρωθυπουργού.

Ισχυρό δίχτυ ασφαλείας. Ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας με την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις βασίσθηκε στα πρότυπα της επίσκεψης του Πάπα τον Απρίλιο του 2016 στο νησί. Και βέβαια η δυναμική των μέτρων σε τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενες επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο νησί.

Για το ισχυρό δίχτυ ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως διμοιρίες των ΜΑΤ, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από γειτονικά νησιά, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τους 600 αστυνομικούς. Επιπλέον, στο δίχτυ ασφαλείας μετέχουν και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Κρατικής Ασφάλειας, άνδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καθώς και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ο σχεδιασμός καλύπτει όλες τις πτυχές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις κρίσιμες ώρες το ελικόπτερο της Αστυνομίας θα επιτηρεί από αέρος.

«Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λέσβο συνοδευόμενος από 17 διμοιρίες ΜΑΤ. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του…», σχολίασε η ΝΔ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπό τη λαϊκή δυσαρέσκεια κινητοποιεί ούτε λίγο-ούτε πολύ ολόκληρη στρατιά αστυνομικών για την επίσκεψη. Λίγο νωρίτερα και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής σημείωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται «ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της χώρας» για την επίσκεψη στο νησί.

Συνάντηση με Καμμένο. Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση και με την όξυνση του Προσφυγικού εξέτασαν σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο στη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.