Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στο 14ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη σε βάση ισότιμου συνομιλητή και υπό τη θεσμική της διάσταση.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο Βόρειο Αιγαίο χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη δυσκολία.

Οποιος χαράζει πολιτική και παίρνει αποφάσεις, δηλαδή η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αγνοεί πως:

1. Η οικονομία των νησιών μας είναι σε πιο δύσκολη θέση από την υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Είμαστε σε γεωγραφική θέση που δέχεται το κύριο κύμα των προθέσεων της γείτονος χώρας, το κύριο βάρος της γειτονικής συμπεριφοράς που διαμορφώνει το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας των νησιωτών, οι οποίοι βεβαίως και έχουν υψηλό το φρόνημα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουν και ειδική υποστήριξη.

3. Οι μεθόριες περιοχές, αλλά ειδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι οι πιο κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. Επιβάλλεται να ασκηθεί μια εθνική μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία δεν θα ενισχύσει μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσει κυρίαρχη εθνική ενέργεια.

4. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αλλεπάλληλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών μας, από φαινόμενα και γεγονότα που δημιουργούν έκτακτες ανάγκες και πλήττουν σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της, όπως πλημμύρες, σεισμός, ακρίδες, ζωονόσοι, πυρκαγιές.

Σήμερα ενώπιον του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών παραγόντων θα θέσω με έμφαση τα τρία μεγάλα ζητήματα.

* Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας. Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με το «μεταφορικό ισοδύναμο».

* Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ως ζήτημα ακραίας συνθετότητας, με άμεση και επιτακτική την ανάγκη για: Αποσυμφόρηση των νησιών μας. Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου. Φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Ελεγχο και συντονισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ.

* Και τρίτο, το ζήτημα του ύψους των αντικειμενικών αξιών.

Υπάρχει σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο ανησυχία, αγωνία, αγανάκτηση έως και δικαιολογημένος φόβος για την κατάσταση που επικρατεί. Ολα αυτά αναλυτικά θα τεθούν.

Εμείς, άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου, δοκιμασμένοι στις δυσκολίες, πορευόμαστε με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

Πάντα εργαζόμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι στα χέρια μας βρίσκεται και το σήμερα και το αύριο του Βορείου Αιγαίου.

Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου