Από προχθές που η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας υπέγραψε την επιστολή προσφοράς και αποδοχής για τη σύμβαση με τις ΗΠΑ σχετικά με την αναβάθμιση των 85 F-16 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πτήση μαχητικού F-16V πάνω από το Αιγαίο, η οποία αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2020. Εντούτοις, ο τρόπος με τον οποίο τελικά έκλεισε η συμφωνία με μία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σαββατιάτικα, υπό άκρα μυστικότητα, έντυσε με ακόμη περισσότερο μυστήριο την ούτως ή άλλως «θριλερική», όπως εξελίχθηκε υπόθεση του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών. Η λιτή ανακοίνωση από το Γραφείο Πρωθυπουργού που ακολούθησε για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν ξεδιάλυνε την ομίχλη. Μια σειρά από ερωτήματα για την τακτική και τις κινήσεις του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και της κυβέρνησης εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.

Η καθυστέρηση

Γιατί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 καθυστέρησε τόσο, δηλαδή 5-6 μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς; Εύλογη είναι η απορία γιατί η συμφωνία δεν έκλεισε άμεσα, αλλά στο «παρά ένα» των καταληκτικών προθεσμιών (30 Απριλίου). Στρατιωτικές πηγές είχαν επισημάνει πως η αναβάθμιση ήταν επιβεβλημένη και έπρεπε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Τόνιζαν, δε, πως όσο περνούσε ο χρόνος αυτό ήταν εις βάρος του σχεδίου αναβάθμισης των αεροσκαφών. «Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο σύστημα που προβλέπεται να φορέσουν τα αναβαθμισμένα F-16 μπορεί σε περίπου δέκα χρόνια, όταν θα παραλάβουμε και το τελευταίο αεροσκάφος, να είναι ξεπερασμένο…», ήταν ο προβληματισμός τους.

Επιπλέον, εντός κι εκτός Πενταγώνου αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος προκειμένου η ελληνική πλευρά να πείσει τους Αμερικανούς για τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές; «Δεν γνώριζαν εξαρχής την ασφυκτική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας; Και αν όχι, η ελληνική κυβέρνηση δεν τους είχε εξηγήσει ακριβώς αυτές τις δυσκολίες εγκαίρως;».

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά υπάρχουν και για την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, μόλις πέντε ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στην ελληνική κυβέρνηση για να απαντήσει σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος. Ο υπουργός Αμυνας είχε επιχειρήσει να δώσει δραματικούς τόνους για την υπόθεση, κάνοντας λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις των Αμερικανών σε σχέση με τις ετήσιες δόσεις, αναφέροντας ταυτόχρονα «πως κανείς υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει προϋπολογισμούς που δεν έχει και βεβαίως και το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί από το οικονομικό επιτελείο».

Και ω, του θαύματος, μέσα σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς για χαμηλότερες δόσεις (ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ) και έτσι το ΚΥΣΕΑ με συνοπτικές διαδικασίες συνεδρίασε εκ νέου το Σάββατο απλώς για να εγκρίνει το πρόγραμμα. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό και αρκετοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν η συμφωνία να είχε κλείσει νωρίτερα και η κίνηση του Πάνου Καμμένου να είχε περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα με στόχο να ενισχύσει το προφίλ του ή να αποπροσανατολίσει για την πορεία μιας διαπραγμάτευσης που είχε ολοκληρωθεί πρωτίστως στο οικονομικό πεδίο.

Τουρκικές βολές

Την ίδια ώρα, η αναβάθμιση των F-16 εξακολουθεί να απασχολεί τον τουρκικό Τύπο. Χαρακτηριστικό είναι το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Gunes» το οποίο υποστήριζε πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 προσφέρθηκε ως «αντάλλαγμα» για την παραχώρηση στις ΗΠΑ των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Μάλιστα, στη γνώριμη γραμμή της επιθετικής ρητορικής που ακολουθεί η Αγκυρα, στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται πως «τα τουρκικά drones φόβισαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί πολλές προβοκάτσιες εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αλλά κάθε φορά ηττάται».