Το 90% των πυρκαγιών που ξεσπούν στα δάση οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα –με την αμέλεια να κατέχει ακόμη υψηλότερη θέση! Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και επικαλούνται την πρόσφατη φωτιά στη Φρίξα Ηλείας, όπου έγινε σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια.

Οπως λένε, το πέταμα ενός αναμμένου τσιγάρου, σπίθες από χρήση μηχανημάτων, καύση κλαδιών και χόρτων, μια ψησταριά, κάπνισμα μελισσών, είναι μερικές μόνο από τις συνηθέστερες περιπτώσεις ανθρώπινης αμέλειας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση» υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο συντονιστής τοπικών δράσεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ηλίας Τζηρίτης.

Πολιτική δικαιολογία. Κατά τον συντονιστή τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς, «δεν είναι υπερβολή ότι αποτελούν μερικές φορές μια βολική πολιτική δικαιολογία σε κεντρικό επίπεδο για τα κενά για τις ανεπάρκειες του συστήματος πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών». Με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν τα δάση –και με βάση το γεγονός ότι η ανθρώπινη αμέλεια εξακολουθεί να είναι η κυριότερη αιτία του προβλήματος -, το WWF Ελλάς σχεδίασε και έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση μιας εκστρατείας στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά». Οι δύο περιοχές δεν επελέγησαν τυχαία, καθώς επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές που προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΔΜ ) καθώς και του WWF Ελλάς (όπου αναλύθηκαν οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το διάστημα 1983 – 2005), στην Κεφαλονιά καίγονται, σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο 9.955 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων και εκδηλώνονται 81 δασικές πυρκαγιές. Αντίστοιχα στην Αχαΐα, κάθε χρόνο, καίγονται κατά μέσο όρο 13.069 στρέμματα και εκδηλώνονται 31 δασικές πυρκαγιές!

Τα αίτια. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το WWF Ελλάς, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές από άγνωστα αίτια στην Αχαΐα είναι γύρω στο 20%, ενώ η ανθρώπινη αμέλεια κυριαρχεί με ποσοστό 48,20%. Την ίδια ώρα, η Κεφαλονιά έχει υψηλά ποσοστά αγνώστων αιτιών που προκαλούν δασικές πυρκαγιές (40,6%) ενώ για τα γνωστά αίτια την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ανθρώπινη πρόθεση με ποσοστό 43,20%. Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των πολιτών, ως κεντρικού παράγονται πρόληψης που θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στη μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών όσο και στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων Αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Οι πολίτες είναι, χωρίς πάντα να το αντιλαμβάνονται, το πρώτο γρανάζι που θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, αυτό της έγκαιρης ενημέρωσης»επισημαίνει ο Ηλίας Τζηρίτης.

Και συνεχίζει: «Είναι πολύ απλό να καλέσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα στο 199 μόλις δούμε καπνό ή φλόγα. Κι όμως παρότι φαίνεται αυτονόητο, πολλοί συμπολίτες μας νομίζουν ότι κάποιος άλλος θα έχει καλέσει».