Δύο Παλαιστίνιοι που εισχώρησαν στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο στρατός, ο οποίος νωρίτερα είχε ενημερώσει για τον θάνατο ενός ακόμη Παλαιστίνιου σε παρόμοιο περιστατικό στη μεθόριο.

Μόλις εισήλθαν σε ισραηλινό έδαφος, οι δύο Παλαιστίνιοι πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προς την πλευρά των στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με τον στρατό.

Λίγο νωρίτερα, Παλαιστίνιος που επιχειρούσε να εισχωρήσει στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, στρατιώτες εντόπισαν τους δύο Παλαιστίνιους την ώρα που επιχειρούσαν να περάσουν στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν δολιοφθορά στο τείχος που το χωρίζει από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι τρεις αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε 48 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, του μαζικού παλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας που ονομάζεται «Πορεία της Επιστροφής» και ξεδιπλώνεται κοντά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα.

«Πορεία της Επιστροφής»

Περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματιστεί μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας «Πορεία της Επιστροφής». Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί.

Η «Πορεία της Επιστροφής» διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στη γη τους από την οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η κινητοποίηση, που θα κλιμακωθεί στα μέσα Μαΐου, καταγγέλλει επίσης τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα που έχει στόχο να περιορίσει τους ισλαμιστές της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι μετείχαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής κατά μήκος του τείχους.

Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας, ενώ ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητούν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Ο στρατός τονίζει ότι ανοίγει πυρ μόνο αν είναι απαραίτητο και κατηγορεί τη Χαμάς πως ευθύνεται για τα θύματα καθώς χρησιμοποιεί άμαχους ως «ανθρώπινες ασπίδες», προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να προβαίνουν σε δολιοφθορές στο τείχος για να εισχωρήσουν στο Ισραήλ.