«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τον πραγματικό κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να τερματιστούν χωρίς μια συμφωνία», δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Τους επόμενους μήνες των διαπραγματεύσεων, το βασικό σημείο είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία αποχώρησης. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί και, για να είμαι σαφής, όχι μόνο λόγω των συνόρων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιρλανδία.

«Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης και της μη επίτευξης μιας συμφωνίας. Δεν είναι η δική μου εναλλακτική επιλογή».

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο μπορούν να συμφωνήσουν στη σωστή λύση προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. «Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με την ενότητα των 27 της ΕΕ και μια εποικοδομητική στάση και στις δύο πλευρές, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε τη σωστή λύση για να αποφύγουμε ένα σκληρό σύνορο και να διατηρήσουμε τη συνεργασία βορρά-νότου με όλη της την ποικιλομορφία», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ομιλία του στο Ντάνταλκ.

«Μια συμφωνία για μια συντεταγμένη αποχώρηση, περιλαμβανομένης και της (συμφωνίας) ‘δικλείδας ασφαλείας’ για την Ιρλανδία θα ανοίξει το δρόμο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη συνεργασία για το μέλλον».

«Ανειλικρινής το Μισέλ Μπαρνιέ»

Η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία στηρίζει τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι χαρακτήρισε ανειλικρινή τον  Μισέλ Μπαρνιέ καθώς δεν σέβεται τις απόψεις των ενωτικών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει πραγματικά την ευρύτερη ενωτική νοοτροπία της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε η Φόστερ στην τηλεόραση του BBC. «Η πρότασή του να είμαστε μέρος ενός ρυθμιστικού πλαισίου για το σύνολο της Ιρλανδίας με σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα απλά δεν λειτουργεί».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως κάποιον που νοιάζεται πραγματικά για τη Βόρεια Ιρλανδία και αν ισχύει αυτό, χρειάζεται να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι είμαστε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι θα παραμείνουμε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου συνταγματικά, πολιτικά και οικονομικά, δήλωσε η Φόστερ.