Την ευθύνη σε αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής για την απόπειρα δολοφονίας του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλα στην Λωρίδα της Γάζας επέρριψε η Χαμάς.

Οι αλληλοκατηγορίες για την έκρηξη που σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου κατά το πέρασμα μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Χαμντάλα στον παλαιστινιακό θύλακα δείχνει πιθανό να βαθύνει το πολιτικό ρήγμα μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την έκρηξη, λίγο μετά το περιστατικό, στο οποίο ο Χαμντάλα, που ηγείται των προσπαθειών από την Παλαιστινιακή Αρχή για συμφιλίωση με τη Χαμάς, δεν τραυματίστηκε.

Ωστόσο, ο Εγιάντ αλ Μποζόμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, δήλωσε χθες σε μια συνέντευξη Τύπου ότι «εγκέφαλοι» της επίθεσης είναι τρεις ανώτεροι αξιωματικοί της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα τις κατηγορίες και η Παλαιστινιακή Αρχή διέψευσε τον ισχυρισμό της Χαμάς.

Τρεις άνδρες, που είχαν θεωρηθεί από την Χαμάς ύποπτοι για συμμετοχή τους στην επίθεση, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις ασφαλείας του ισλαμιστικού κινήματος στις 22 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας παρουσίασε σε βίντεο ομολογίες τεσσάρων ανδρών που έχουν τεθεί υπό κράτηση, που αναφέρουν ότι ήταν μέρος ενός πυρήνα που δεχόταν κατευθύνσεις από αξιωματικούς της Παλαιστινιακής Αρχής , που έχουν έδρα στη Δυτική Όχθη. Δεν παρουσίασε περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.

Η απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού εκτροχίασε τις προσπάθειες για τον τερματισμό της δεκαετούς αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράταξη Φάταχ του Αμπάς και της Χαμάς που κυριαρχεί στη Γάζα.

Ο Χαλίλ αλ Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς στην Γάζα, δήλωσε σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ότι οι φερόμενοι δράστες «ήθελαν να σκοτώσουν τη συμφιλίωση».

Ο αλ Μποζόμ τόνισε ότι οι ύποπτοι αξιωματικοί της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκονται επίσης πίσω από μια απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής ασφάλειας της Χαμάς Ταουφίκ Αμπού Ναέμ τον Οκτώβριο στην Γάζα.

Ο Αντνάν αλ Ντμαΐρι, ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς, κατηγόρησε την Χαμάς για την έκρηξη της 13ης Μαρτίου.