Το χθεσινό Eurogroup στη Σόφια, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξε σε αποφάσεις για τους ακριβείς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι. Μέχρι τότε πάντως θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που πραγματοποίησε χθες την παρθενική του εμφάνιση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι’ αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας. Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.

Πρεμιέρα

Η χθεσινή πρεμιέρα του Όλαφ Σολτς αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ομολόγους του και όχι μόνο. Όλοι περίμεναν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών με την προσδοκία να απαντήσουν στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αποκλίνει από την αυστηρή γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς», ρώτησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο γερμανός ανταποκριτής στη Σόφια. «Η γερμανική πολιτική έθεσε τον στόχο να μεριμνά στη Γερμανία για ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Όταν κάνουμε πολιτική στην Ευρώπη, το πράττουμε με τη λογική να μεριμνούμε, για παράδειγμα, για ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γραμμή των σφιχτών δημοσιονομικών εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, που ακολουθούσε πιστά ο Β. Σόιμπλε, θα συνεχιστεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός εκφράστηκε θετικά για την πρεμιέρα του στο Eurogroup, χωρίς να κρύψει πάντως ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων. «Νιώθω ότι έγινα δεκτός με πολύ φιλικό τρόπο. Πολλοί χαίρονται για τις συνομιλίες και πιστεύω ότι η εξέλιξη των συζητήσεων δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτικής είναι καλύτερα να είναι κανείς συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο».

Πηγή: DW