Εκλεισαν τα ντιλ της ΔΕΠΑ με τους μετόχους Eni και Shell για τον νέο ρόλο της Δημόσιας Επιχείρησης στις δύο θυγατρικές Εταιρείες Παροχής και Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και Αττικής.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ΔΕΠΑ αποχωρεί από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΖeniΘ), πουλώντας το ποσοστό της 51% στην ιταλική Eni, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε το 49% και το μάνατζμεντ. Απομένουν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών. Να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας δεν αλλάζει, δηλαδή η ΔΕΠΑ παραμένει με 51% και η Eni με 49% και το μάνατζμεντ.
Στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας, η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τη Shell και κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής. Η πολυεθνική πούλησε τα μερίδιά της 49% στη Δημόσια Επιχείρηση και απομένουν άλλες δύο με τρεις εβδομάδες διαδικασιών για την ολοκλήρωση των συμβολαίων.
Οι αλλαγές αυτές πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν και ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση στα ενεργειακά, καθώς είχαν ως σκοπό τον περιορισμό της μονοπωλιακής θέσης της Δημόσιας Επιχείρησης στα δίκτυα και την προμήθεια φυσικού αερίου.
Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η πώληση του 65%. Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια αποκρατικοποίησης, τα οποία και θα παρουσιαστούν στους θεσμούς για διαπραγματεύσεις.