«Πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει δυνατότητα συγκυβέρνησης με την κεντροαριστερά», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον πρόεδρο της ιταλικής βουλής, Ρομπέρτο Φίκο.

Ο Φίκο έλαβε χθες διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, οι προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, έχουν σταματήσει οριστικά, διότι «ο Ματέο Σαλβίνι, γραμματέας της Λέγκα, αποφάσισε να παραμείνει σύμμαχος του Μπερλουσκόνι και να καταδικασθεί σε πολιτική ασημαντότητα».

Παράλληλα, τόνισε ότι μια ενδεχόμενη πολιτική συνεργασία με το «Δημοκρατικό Κόμμα» θα μπορούσε να βασιστεί στο «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους, σε επίλυση του ασυμβίβαστου ανάμεσα στον ρόλο του πολιτικού και του επιχειρηματία και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι «μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να αποφασιστεί από την μια ημέρα στην άλλη». Την Πέμπτη, βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων θα συζητήσουν το ενδεχόμενο πολιτικής συμπόρευσης με την κεντροαριστερά.

«Αν και η προσπάθεια αυτή αποτύχει, εμείς ζητάμε να πάμε και πάλι σε εκλογές, διότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή αποκλειστικής επιλογής του προέδρου της Δημοκρατίας», ολοκλήρωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.